tirsdag den 2. august 2016

"Belgravia" af Julian Fellowes


Titel Belgravia   Forfatter: Julian Fellowes   Udgivelsesår: 2016   Forlag: Politikens Forlag

Bogen er et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag

På den smukke forside lover bogen ”Hemmeligheder og skandaler i 1840’ernes London” og allerede dér er jeg solgt. Jeg har været nysgerrig på Belgravia allerede mens den løbende blev udgivet som mindre dele, men jeg bevæbnede mig med tålmodighed, så jeg kunne vente på den samlede udgave og læse det hele på én gang.

Jeg må næsten med skam indrømme, at jeg aldrig har set ’Downton Abbey,’ som Julian Fellowes også står bag, så jeg kan ikke drage nogen paralleller eller sammenligninger på dét punkt. Efter at have læst Belgravia har jeg dog endnu mere lyst til at se serien.

Belgravia er en vellykket historisk roman hvorigennem man får et indgående indblik i datidens samfund. Vi følger primært familien Trenchard og familien Brockenhurst og deres interaktioner med folk omkring dem, men vi ser ofte også historien fra andre vinkler. Fælles for alle historiens personer er, at de alle har hemmeligheder og ting at skjule i frygt for skandale. Der foregår masser af lyssky aktiviteter bag den pæne facade, hvor stort set alle har gang i noget lusket af den ene eller anden art, som er flettet sammen på kryds og tværs. Hele historien drejer sig om et barn født uden for ægteskab og de desperate forsøg på at lade det forblive en hemmelighed, for ikke at bringe familiens omdømme i fare, samt de mange forsøg på det modsatte, at afsløre hemmeligheden for egen vindings skyld. Rundt om dette hovedplot drejer en masse mindre plotlinjer, som bl.a. inkluderer utroskab og pengeproblemer, og som også er virkelig interessante at følge, for al dramaet, alle forviklingerne og alle intrigerne er virkelig underholdende.

Det foregår i en helt anden tid, hvor datidens normer og strikse sociale kodeks skinner igennem, med dertilhørende snobberi og selskaber. Bogens personer stræber næsten alle efter at bevæge sig op ad den sociale rangstige, selvom denne opadgående sociale mobilitet ikke altid er indenfor rækkevidde og vi derfor må følge de genstridigheder de møder på vejen.

Der er mange detaljer og navne at holde styr på, og det kan derfor ikke undgås at nogle gør større indtryk end andre, og man fatter mere sympati med visse karakterer. Indimellem føles karakterernes samtaler lidt langtrukne og kan synes ligegyldige, men afspejler tiden og dens bekymringer meget godt, for det var bare nogle andre ting, der optog folks tanker dengang.

Belgravia handler i høj grad om, hvordan andres mening og ens plads i samfundet kan være så definerende for ens liv, at det truer med helt at ødelægge det, og hvordan folk lader sig begrænse heraf eller i enkelte tilfælde gør oprør imod netop dét. Det er også tydeligt, hvordan fortiden kan have indflydelse på folks liv mange år efter, når den pludselig kommer tilbage og hjemsøger dem.

Vi er med både hos aristokrater og tjenestefolk, og dem midt imellem, og får dermed historien fra mange vinkler og indblik i mange forskellige levemåder i 1800-tallets England. Det finere selskab lever dog ikke nødvendigvis bedre eller mere problemfrit end dem længere nede ad rangstien, hvilket er tydeligt gennem bogens handling og karakterernes spekulationer.

Jeg nød bogens stemning og alle de små historiske detaljer, som var med til at gøre det til en speciel læseoplevelse. Selvom den sjældent foregår i et højt tempo, så er den underliggende anspændthed på karakterernes vegne dét, der alligevel gør den spændende og anbefalelsesværdig.


Til de interesserede, er der en læseprøve på Politikens Forlags hjemmeside her, så man hurtigt kan danne sig et indtryk af, om bogen skulle være noget for én.

4 kommentarer:

 1. Lige et lidt random spørgsmål: De fire bøger man kan ane til højre i billedet, er det 16-binds-udgaven af 'Tusind-og-én nats eventyr'? Og hvis det er, har du læst noget af den, og hvad synes du om oversættelsen? Jeg har nu set samlingen flere steder til yderst fordelagtige priser, og har lyst ti at køe den, men har samtidig hørt lidt blandet om oversættelsen :)

  Ps. God anmeldelse, Belgravia lyder som en bog man ikke kan komme udenom at læse på et tidspunkt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig lige præcis 16-binds-udgaven af 1001 nat :) Jeg har desværre ikke læst i dem endnu, kun bladret lidt hist og pist for at kigge på de flotte illustrationer, så det med oversættelsen ved jeg desværre ikke, men har også hørt lidt blandet om den :) Om ikke andet, så pynter de på reolen :D

   Slet
 2. Jeg må bare havde fat i den her bog hurtigst muligt !

  Louise - Trillebøger

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som en fantastisk plan :D

   Slet