mandag den 27. marts 2017

"Findes der en, findes der flere" af Mhairi McFarlane


Titel: Findes der en, findes der flere   Forfatter: Mhairi McFarlane   Udgivelsesår: 2017 (org. 2016, ”Who’s That Girl?”)   Forlag: HarperCollins Nordic

Bogen er et anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic

Mhairi McFarlane er hurtigt blevet en af mine favorit chick-lit forfattere, så da jeg fik at vide at denne bog blev udgivet, var min tanke helt automatisk, at jeg skulle læse den så hurtigt som muligt. Den skuffede på ingen måde, og endnu en gang levede Mhairi McFarlane op til mine forventninger.

Bogen handler om Edie, som er en 35-årig storbypige i London, hvor hun arbejder som tekstforfatter og har et uheldigt crush på en af sine kolleger. Han skal giftes med en anden kollega og Edie kan ikke slippe for at tage med til brylluppet uden at afsløre sine følelser. Til brylluppet beslutter han sig pludselig for at kysse Edie, bruden ser det, og Edie er pludselig midtpunkt i en kæmpe skandale og må flygte. Det hele ramler for hende, hun bliver chikaneret online og det står klart, at hun ikke er velkommen hos kollegerne på kontoret længere. Heldigvis giver hendes chef hende en mulighed for at fortsætte arbejdet langt fra kontoret, da han tilbyder hende en opgave som ghostwriter på en selvbiografi for den kendte skuespiller, Elliot, i hendes hjemby Nottingham. Det er dog svært at vende tilbage, da Edie ikke har det bedste forhold til sin far og søster, som hun må bo sammen med. Det hele er anstrengt og præget af sorgen efter morens selvmord. Heldigvis viser det sig, at hendes bedste veninde og bedste ven også er tilbage i byen, så i det mindste har hun en smule støtte i al kaosset.

Bogen er fyldt med masser af sjove, pinlige, og relaterbare situationer. De tanker hovedpersonen gør sig, samt hendes usikkerheder, er lette at nikke genkendende til. Edie er, som hovedpersonerne ofte er i denne slags bøger, utroligt nem at identificere sig med. De vedrørende og universelt aktuelle observationer omkring singleliv, dating, og sociale medier rammer også plet. I Edies situation handler alt om rygter, at frygte andres mening, og hvad andre tænker om en til et punkt hvor det tager overhånd. Budskabet er en lille advarsel mod sociale medier og det glansbillede (eller i dette tilfælde det stik modsatte) som folk så ofte sætter op og som er det eneste man ser udefra. Intet er i virkeligheden som det ser ud, og på den måde gøres der op med vores sindssyge social media kultur, som er så præget af overfladiskhed. Identitet er også et vigtigt emne – både hvordan hændelser man ikke selv har nogen kontrol over former ens identitet, men også hvordan man på en måde selv bliver herre over sin identitet på de sociale medier, hvor man nøjeregnende udvælger hvad man deler for at fremstå på en bestemt måde og få det til at ligne, at man lever det perfekte liv.

Samtidig drages en parallel mellem berømthedskultur og social media kultur – folk glemmer at det er rigtige mennesker bag berømmelsen og bag skærmen inden de tyr til chikane, mobning, og kaster sig over hinanden, som de gør mod Edie. Fans kaster sig over Elliot på gaden, mens folk kaster sig over Edie på facebook. Elliot er i virkeligheden den eneste, der rigtigt kan sætte sig ind i, hvordan Edie har det og bliver behandlet online. Som kendt har han måtte stå model til det samme, for folk tror at de ved alt om ham og har lov at konkludere og dømme ud fra meget få oplysninger, som oftest består af rygter og sladder. Situationer som denne viser hurtigt hvem der er ens ægte venner, hvem der går bag om ryggen på én, og hvem der bliver der i tykt og tyndt. Edie er utroligt heldig at være velsignet med to bedste venner i Nottingham, og hele situationen binder også Edie og Elliot tættere sammen.


Bogen er til tider meget dyb og tager fat i nogle alvorlige emner, men behandler dem rigtigt godt. Den er både sjov og alvorlig, og man kommer hele følelsesregistret igennem under læsningen. Det er suverænt den bedste af Mhairi McFarlanes bøger jeg har læst!


2 kommentarer:

  1. Må virkelig snart til at læse nogle af de bøger, de lyder simpelthen så søde og sjove :) den er kommet på listen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. De er virkelig også både søde og sjove, og kan bestemt anbefales! Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om dem :D

      Slet