tirsdag den 28. marts 2017

"Mellem Himmel og Helvede 1, Daniel" af Anne Christine Eriksen


Titel: Mellem Himmel og Helvede 1, Daniel   Forfatter: Anne Christine Eriksen   Udgivelsesår: 2016   Forlag: DreamLitt

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren

Historien foregår i en form for postapokalyptisk, dystopisk fantasy verden et sted i fremtiden efter en stor krig har hærget Jorden og forandret verden. Daniel er en typisk, relaterbar 18-årig gymnasieteenager, som i virkeligheden ikke er så forskellig fra teenagere i dag med alt hvad det indebærer af socialt pres og at skulle leve op til andres forventninger. Han bor i Sitara i Det Forenede Skandinavien og verden er befolket af en lang række forskellige racer, heriblandt elvere, vampyrer, dæmoner, engle – stort set alle tænkelige fantastiske skabninger. Dette giver en meget interessant befolket verden, men det kunne der faktisk sagtens være gjort endnu mere ud af. Til sidst i bogen er der en håndbog over racer og væsner med masser af information om deres historie, baggrund og særlige kendetegn, som jeg næsten vil anbefale at læse inden selve bogen. Det tror jeg ville have fungeret bedre, hvis det havde været mere inkorporeret i historien undervejs, for det fungerer godt de steder, hvor det allerede er det.

Daniel søger hævn efter at hans forældre brutalt er blevet dræbt. Dog ikke hans biologiske forældre, men hans adoptivforældre. Der er en del mystik omkring hans familiebaggrund og en kæde med en diamant, som er det eneste Daniel har tilbage af sit liv før han blev adopteret. Alt tyder på, at det netop er denne diamant, som er nøglen til at løse mysteriet, og derfor begiver han sig ud i Ødemarken på den anden side af Muren, udenfor civilizationen, for at nå til bunds i, hvad der er sket med forældrene og for at hævne sig. Det bliver hurtigt et farligt eventyr, hvor det er umuligt at vide præcis hvem han kan stole på. Han får selvskab af Djævlens sønner, som hver især repræsenterer en race, så vi derigennem får mere at vide om de forskellige væsner, som befolker verden. Jeg var vild med samspillet mellem djævlesønnerne, deres indbyrdes forhold og humor. Samtidig illustrerede de også bogens halv-politiske budskab om faren og konsekvenserne ved racisme, fordomme og uvidenhed, som synes meget aktuelt i dag. Et andet aktuelt emne bogen tager op, er identitetsspørgsmål både i forhold til at Daniel erkender at han er homoseksuel, men også i forhold til alle universets forskellige racer og interaktionen, gnidningerne og fordommene mellem dem.

På trods af småfejl og småproblemer nød jeg i store træk historien og var fint underholdt undervejs. Jeg havde lidt svært ved helt at komme ind i historien i starten, men det blev heldigvis bedre efterhånden som tempoet blev skruet op, universet udfoldede sig og jeg lærte karaktererne bedre at kende. Der var en del actionfyldte kampscener, god baggrundshistorie og verdensopbygning. Derudover var der dog stadig en del fyld, som indimellem gjorde læseoplevelsen lidt langtrukken mellem de mere informerende eller tempofyldte passager, hvor man kommer ind til kernen af historien. Jeg kan rigtigt godt lide idéen med væsner og forskellige elementer, selvom det er et kompliceret system. Universet har dog virkelig potentiale, som jeg håber bliver udforsket endnu mere i de efterfølgende bøger.


Alt i alt en rigtig fin fantasy debut, som både underholder og berører lidt dybere emner som seksualitet, diversitet og raceproblematiker. Jeg glæder mig til at læse videre i serien, da den bestemt har potentiale til at blive endnu bedre. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar