fredag den 7. april 2017

"Akvarium" af Len Vlahos


Titel: Akvarium   Forfatter: Len Vlahos   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Gyldendal

Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Jackies far Jared får den ulykkelige besked at han kun har nogle få måneder tilbage at leve i, da han har en meget fremskreden tumor i hjernen, som man ikke kan gøre noget ved. Det vender op og ned på hans og familiens liv i mere end én forstand, da han desperat efter at sikre sin familie økonomisk efter sin død sætter sit liv på auktion online. Dermed starter han en lavine af begivenheder og tvivlsomme typer som på kryds og tværs kommer ind i hans og familiens liv. Jared underskriver en kontrakt med en TV-producent, der vil lave hans sidste tid om til et reality-show. Familien bliver herefter filmet døgnet rundt, og deres liv bliver vendt fuldstændigt på hovedet. De er pludselig berømtheder og deres familiekrise er ikke længere privat, hvilket nok ville have været bedst for alle parter.

Efterhånden som tumoren overtager Jareds hjerne, ændrer den både hans personlighed og æder hans erindringer, så der til sidst stort set ikke er noget af Jared selv tilbage. Hans familie kan kun se på, mens han langsomt forsvinder og sygner hen for øjnene af dem. Jackie nægter at acceptere at den sidste tid med hendes far skal filmes og dokumenteres, så hun gør oprør og får hjælp online, hvor hun finder venner og støtte som hun ellers aldrig har haft før. På den måde kommer der trods alt lidt godt ud af tragedien. Hun laver sit eget show, filmet med iphone og lagt på youtube, som modsvar på reality-showet, for at afsløre hvor falsk det er, fortælle den sande historie og genvinde en form for kontrol over sit og familiens liv. TV-producenten bliver mere og mere kontrollerende og Jackie går fra at frygte den virkelige verden til at længes mod den.

Der bliver sat gang i masser af tanker om liv og død, og retten til selv at bestemme både hvordan man vil leve, men i lige så høj grad hvordan man ønsker at dø, og friheden til netop selv at vælge. Det hele ender som et verdensomspændende fænomen, så meget større end liv og død for en enkelt mand og hans familie. De sætter fokus på store sager som eutanasi, religion, reality TV, magt, penge, hvad der er rigtigt og forkert, online verden, venskab, sandhed og løgn. Det griber om sig, og flere og flere personer bliver involveret.

Bogen er en kritik af reality TV og den underholdningskultur der følger med, hvor alt handler om penge og intet længere er helligt. Alt er til salg. Skræmmende nok virker det ikke usandsynligt, at det er der vi som samfund er på vej hen nu. Det er forstyrrende hvordan andres ulykke kynisk bliver udnyttet og hvordan andre labber det i sig på TV, men vi er vel alle skyldige i at blive draget af den slags drama. Også online-liv i det hele taget og den anonymitet man kan gemme sig bag er både godt og skidt. Det er godt for Jackie og hendes venner i den forstand, at de føler sig trygge ved at åbne op overfor hinanden online, men det bliver samtidig en flugt fra den virkelige verden, hvor de alle føler sig utilpasse og som outsidere.

Gennem bogen følger vi virkelig mange forskellige personer, og synsvinklen skifter frem og tilbage mellem dem. Vi får dermed et indgående indblik i hvordan sygdommen påvirker ikke kun Jared og hans familie, men også folk omkring dem og hvordan alle oplever begivenhederne. Mange af de personer vi følger er dybt forskruede, men det er samtidig virkelig psykologisk interessant at følge deres tanker, flashbacks og særheder. Der er endda passager fortalt fra tumorens synsvinkel. Den bliver personificeret som Glio, og fungerer som en medicinsk forklaring på hvad der foregår i Jareds hjerne, samtidig med at den viser Jareds minder i takt med at den æder dem. Det er en lidt mærkelig blanding af at få personernes dybeste tanker og hemmeligheder, men stadig føle at man kigger på dem udefra uden rigtigt at komme ind under huden eller ind i hovedet på dem. Det er nok måden historien er fortalt på, i små brudstykker, hvor jeg indimellem havde svært ved at investere mig i nogle personer eller relatere til dem, inden man brat rykkede videre til den næste. Hver især har de usympatiske træk blandet med mere relaterbare træk, hvilket komplicerer det yderligere, men jeg synes dog at det blev bedre efterhånden som bogen skred frem.


Eutanasi er et virkelig vigtigt emne, som jeg føler meget stærkt for. Emnet blev også taget op i fx Mig før dig af Jojo Moyes, men i Akvarium bliver det behandlet på en helt anden, og måske knapt så rørende Hollywood-følelses-agtig måde. Her er det mere de barske kendsgerninger og menneskers grimme sider, der er i fokus frem for kærlighed og romance. Det er et ufatteligt tungt og alvorligt emne, hvilket naturligvis gjorde at læsningen indimellem var noget der lige skulle tages tilløb til. Jeg er dog virkelig glad for at have læst bogen, for den er meget gribende, tankevækkende og interessant.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar