torsdag den 6. april 2017

"Den Halve Konge" af Joe Abercrombie (Det Splintrede Hav #1)


Titel: Den Halve Konge (Det Splintrede Hav #1)   Forfatter: Joe Abercrombie   Udgivelsesår: 2017 (org. 2014)   Forlag: Gyldendal

Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Den Halve Konge handler om kongesønnen Yarvi, som er født med en forkrøblet hånd. Yarvi troede egentlig ikke at han skulle være konge, men da hans far og bror bliver myrdet, bliver han på trods af sit handikap og mod sin vilje konge, i stedet for rådgiver, som ellers var den vej han skulle gå. Som krøbling er det en byrde for ham at blive konge. Han bliver tvunget i krig af hans mor og onkel for at hævne sin far og bror. Det er et farligt politisk spil om Den Sorte Trone, hvilket Yarvi får at føle, da hans onkel forråder ham og forsøger at myrde ham. Det lykkes dog Yarvi at slippe væk, men han bliver fanget af en slavehandler og må slide som åreslave i den værste elendighed på et skib inden det lykkes ham og en række andre slaver at slippe væk og derefter være på flugt fra skibets kaptajn.

På grund af sin forkrøblede hånd har Yarvi aldrig været i stand til at gøre nogle af de ting, som anses for at være hvad en rigtig mand, og i særdeleshed en konge, skal kunne. Han kan ikke kæmpe med sværd og skjold. Derfor har ingen respekt for ham, men han må sætte alt til side, inklusiv sine følelser, som den nye konge. Han har ikke lyst til at kæmpe eller drage i krig. Han har altid følt sig mindreværdig og blevet behandlet sådan pga. sit handikap og dermed følt sig anderledes og udenfor, aldrig som en del af de andre drenge og krigere som har to funktionsdygtige hænder. Yarvi er klog og intellektuel i stedet for en kriger. Han læner sig op af sin list og snuhed i stedet for sit sværd, og det redder ham ud af mange situationer. Man føler med ham som underdog i et samfund, hvor hans talenter ikke er værdsat og han ikke lever op til idealet. Han bliver hånet for hvem han er, føler sig svag, værdiløs og magtesløs, men han beviser gang på gang sit værd i løbet af historien på trods af modstand og det utilgivelige forræderi af hans onkel, hvorefter hævn bliver hans drivkraft. Hans gode hjerte skaffer ham venner og usandsynlige forbundsfæller, samt hjælp fra uventede kanter. Det er en historie om oprør, opgør og overlevelse. Der er masser af action, kampscener og elendighed, men også venskab, menneskelighed og loyalitet midt i al forræderiet og selviskheden. Selvom personerne ikke er specielt sympatiske, bliver man alligevel investeret i dem og deres overlevelse.

Handlingen udspiller sig i et stemningsfuldt, middelalderligt vikingeunivers i Norden, hvor karaktererne bevæger sig både til lands, til havs og gennem både by og ødemark, frosne og ufremkommelige snelandskaber. Yarvi får både venner og fjender undervejs. Det er et imponerende detaljeret univers, med religion, myter, skikke og traditioner, måder at tale og agere på, som er beskrevet levende og autentisk, og bygget troværdigt op, så det næsten ikke føles som en fiktiv verden.


Bogens handling er barsk, rå og brutal, og fuld af overraskelser og plot twists. Den Halve Konge er en helt fantastisk fantasyroman, og en af de sjældne bøger, som fanger fra første side og holder spændingen hele vejen. Jeg glæder mig virkelig til at læse videre i serien!


4 kommentarer:

 1. Det lyder som en mega spændende bog! Den vil jeg skrive på min ønskeliste - endnu en på den efterhånden meget lange liste :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor jeg kender det med uendelige ønskelister :) men 'Den Halve Konge' kan virkelig anbefales, så jeg håber at du er heldig snart at få fingre i den :D

   Slet
 2. Den lyder bare så spændende, har længe gået og luret på den, for er også helt vild med den flotte forside :) må komme på listen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh ja, forsiden er simpelthen så flot! Og den er virkelig spændende, glæder mig rigtig meget til næste bog :) Jeg håber at du får fat i den :D

   Slet