tirsdag den 13. juni 2017

"Ar fra mit glemte liv" af Nicole Boyle Rødtnes


Titel: Ar fra mit glemte liv   Forfatter: Nicole Boyle Rødtnes   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Alvilda

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Alvilda

Ar fra mit glemte liv overraskede mig virkelig positivt og blæste mig helt omkuld. Det er den første bog jeg læser af Nicole Boyle Rødtnes, men bestemt ikke den sidste.

Bogen handler om Lærke, som bliver opereret for en hjernetumor. Risikoen ved operationen er så stor og alvorlig, at de mest sandsynlige resultater enten er at dø eller vågne op med hukommelsestab. Derfor skriver hun en dagbog til sig selv inden, fyldt med noter om sit liv, så hun kan stykke det sammen så godt som hun nu kan, hvis hun er så heldig at vågne efter operationen. Da hun vågner og læser dagbogen, er meget af teksten dog streget ud, og hun aner ikke hvorfor, eller hvem der står bag, men tilbage står en advarsel om at holde sig væk fra barndomsvennen Alexander, hvilket virker mystisk.

Udover dagbogen har hun en del ar og tatoveringer, som også fungerer som spor at gå efter i jagten på at finde frem til hvem hun var som person. Ingen vil rigtigt fortælle hende noget. De mener at hendes gamle liv er bedre at glemme og i stedet gribe chancen for en frisk start og en chance for et bedre liv. Hun bliver dog stædigt ved, selvom der tydeligvis er sket noget virkelig forfærdeligt og traumatiserende i hendes fortid.

Hendes gamle liv er ikke så ligetil. Det er fyldt med drama og komplikationer og hemmeligheder, som langsomt kommer op til overfladen. Hun har tydeligvis haft det meget svært allerede inden hun blev syg. Blandingen af flashbacks og minder fra hendes glemte liv, som kommer mellem nutidsafsnittene, fungerer virkelig godt. Det er spændende og nervepirrende at opleve hendes minder efterhånden som de vender tilbage til hende. De små lægevidenskabelige bidder i starten af hvert kapitel er også interessante og passer rigtigt godt ind.

Den klaustrofobiske følelse af at være en krop uden minder og identitet mens resten af verden er fortsat som normalt, er virkelig godt beskrevet, ligesom både fysisk og psykisk sygdom er godt skildret. Kærlighedshistorien mellem Lærke og Alexander er for det meste smuk, men også utroligt tragisk. De er det eneste hinanden har og der sker så mange ulykkelige ting for dem. Historien er både overraskende, uforudsigelig og hjerteskærende, og det er vildt imponerende hvordan der hele tiden bliver tilføjet nye lag og minder til.


Jeg fløj igennem bogen og den var færdiglæst på ingen tid. Det er en virkelig intens, fantastisk og anbefalelsesværdig læseoplevelse, som det kun kan gå for langsomt med at komme i gang med!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar