lørdag den 24. juni 2017

"J. K. Rowlings magiske verden: Filmmagi" af Jody Revenson


Titel: J. K. Rowlings magiske verden: Filmmagi   Forfatter: Jody Revenson   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Gyldendal

Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Som titlen antyder, handler denne bog om de fantastiske film, som er skabt ud fra J. K. Rowlings magiske bøger. Bogen beskriver, hvordan historierne er blevet vakt til live på det store lærred af dygtige filmskabere. Den har undertitlen ’Enestående karakterer og fascinerende steder,’ og det er netop hvad den indeholder. Det er et fascinerende indblik ’behind the scenes’ på nogle af verdens mest populære og mest magiske filmatiseringer.

Første del omhandler Fantastiske skabninger og hvor de findes, mens anden del omhandler de otte Harry Potter film. Den er meget detaljeret og imponerende, og jeg kan kigge på siderne i timevis. Den er fyldt med billeder fra filmene, små finurlige detaljer som avisudklip, ting der foldes ud eller kan drejes på, klistermærker, postkort, og endda dødsgardistmasker. Hver gang jeg bladrer igennem den, opdager jeg nye detaljer. Det er simpelthen så gennemført og smukt, og går lige i hjertet på en Potterfan.

Indholdet spænder bredt. Der er beskrivelser af alt fra kostumer, karakterportrætter, forklaringer på hvad forskellige jobs på et filmset indebærer, små anekdoter og bidder af interviews med skuespillerne. Det hele er ledsaget af flotte billeder, tegninger og illustrationer.

Det er tydeligt, at der er virkelig mange tanker og overvejelser bag disse film, hvor intet er overladt til tilfældigheder. Det er utroligt interessant at læse om, hvor omhyggeligt gennemtænkt alt er for at være så tro mod bøgerne og Rowlings univers som muligt.

Bogen kan læses både fra start til slut, men er også rigtig fin som coffeetable book, som kan bladres igennem fra tid til anden. Formatet er meget letlæseligt og nemt at gå til for alle aldre, da der er en god balance mellem korte tekststykker og flotte, farverige illustrationer, så den ville også fungere som højtlæsning til de yngste, som har set filmene. Sproget og forklaringerne bliver nemlig heller aldrig for tekniske, men er holdt meget simple.

Det er en kort bog, som sagtens kunne have været meget længere og have forklaret meget mere og gået mere i dybden. Jeg kan dog egentlig meget godt lide, at det bare er en hyggelig, lidt overfladisk gennemgang af de mest interessante aspekter ved filmskabningsprocessen med større vægt lagt på det visuelle, som bogen gør til perfektion.


Det er en skøn, skøn, skøn bog, som gav mig lyst til at gense alle filmene, og der vil helt sikkert fremover være flere ting i dem jeg vil lægge mærke til, som bogen gjorde opmærksom på. Bogen hører hjemme i enhver Harry Potter fans samling.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar