onsdag den 14. juni 2017

"Ravneskrig" af Karen Inge Nielsen


Titel: Ravneskrig   Forfatter: Karen Inge Nielsen   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Forlaget mellemgaard

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget mellemgaard

Ravneskrig er første bog i en ny dansk fantasy serie. Det er samtidig forfatterens debutroman og der arbejdes efter sigende allerede nu på efterfølgeren.

Sia og hendes elskede familie er ligesom alle andre på egnen taget til markedsdag i Karstel. Under den store ridderturnering bliver hertug Castor offer for et attentat, og i det efterfølgende kaos af død og ødelæggelse bliver Sia væk fra sin tvillingebror Liam. En døende man giver hende en kryptisk advarsel om at hun må befri en ukendt mand fra De Sorte, ellers vil de alle dø, hvorefter han giver hende en nøgle. Kort efter er hun så heldig at blive genforenet med sin mor, og sammen flygter de.

Det hele er mere kompliceret end først antaget, da attentatet og angrebet på byen er en del af et større komplot om at overtage magten, og mørke hemmeligheder og rædsler fra fortiden bliver rippet op på ny. Det er nu op til Sia at redde verden.

De drager ud på en farefuld færd, hvor simpel overlevelse er en kamp. Det er en historie og forræderi, men også medmenneskelighed og allierede fra uventede kanter, da de møder utroligt mange hjertevarme karakterer undervejs. Det hele foregår i en middelalderlig verden umiddelbart uden noget overnaturligt eller magisk, og både sprog og skrivestil passer godt til denne middelalderlige vibe. Der er mange detaljerede og stemningsfulde beskrivelser, og det er en meget klassisk historie om kampen mellem godt og ondt, som for det meste er spændende og godt fortalt. Der er som sådan ikke noget nyt eller originalt over historien, men den gør egentlig hvad den skal og underholder undervejs. Rejseberetningerne bliver indimellem lidt træge og ensformige, og sænker historiens tempo. Der kan selvfølgelig ikke ske noget dramatisk hele tiden, og jeg nød for det meste også at læse om deres overlevelsesstrategier, men det kører meget i samme spor og kommer kun langsomt videre i historien. Der er dog masser af smukke og detaljerede beskrivelser, som hjælper til at opbygge en helt særlig stemning.

Både coveret og titlen er dragende og passer godt til bogens stemning, hvor ravneskrigene gennem hele fortællingen er tilbagevendende og ildevarslende. Det er en fortælling om hvordan man overlever og bevarer håb når alt ser sort ud og hele ens verden er forandret til et samfund bygget op om frygt og grusomheder.


Historien er som sagt til tider lidt langtrukken, hvilket muligvis kan have noget at gøre med, at mange ting bliver fortalt og forklaret i stedet for at blive vist med handling og derudover er der også meget tankespind, som nogle gange virker overflødigt. Nogle ting løser sig måske lige let nok og hænger lidt for bekvemt og usandsynligt sammen. På trods af småproblemer kunne jeg dog rigtig godt lide historien, og er spændt på hvad næste bog kommer til at indeholde, for jeg synes egentlig at fortællingen blev rigtig fint afrundet i denne bog.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar