onsdag den 23. august 2017

"Det dybe vand" af Paula Hawkins


Anmeldereksemplar
Titel: Det dybe vand   Forfatter: Paula Hawkins   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Gyldendal
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Jeg var både fanget og fascineret af Kvinden i toget af samme forfatter, som jeg i sin tid anmeldte lige her. Derfor var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville læse Paula Hawkins’ nye thriller, Det dybe vand, som faktisk er endnu bedre end Kvinden i toget.

Jules’ søster Nel er død. Hun er druknet i Druknedybet, og de påstår at hun selv sprang, men det tror Jules ikke på. Hende og Nel havde ikke noget godt forhold og Jules var for længst flygtet fra byen Beckford. Nu tvinges hun tilbage til deres barndomshjem og et liv, som hun ellers har lagt bag sig, og samtidig presser erindringerne og fortiden sig på.

Bogen er meget specielt fortalt, med skiftende synsvinkler i korte kapitler, hvor mange forskellige personer bidrager med deres oplevelser og tanker i brudstykker, som til sidst skal danne det endelige billede af byen, personerne, og ikke mindst hvad der er sket med Nel og de andre kvinder, som er blevet ofre for Druknedybet. Imponerende nok føles ingen af disse fortællere overflødige.

Jules fortæller historien til Nel, hvilket er en fortælleform man sjældent ser, men det fungerer rigtig godt. Skrivestilen er meget stemningsfuld og nærmest poetisk, og vand går igen gennem hele fortællingen. Nel var sært fascineret af vand og historierne om de andre kvinder, som druknede præcis hvor hun selv endte med at dø. Jules og Nels forhistorie, som langsomt bliver afsløret, er også virkelig spændende, smertefuld og dyster.

Hele bogen er mystisk og mørk. Der hviler hele tiden en ildevarslende stemning, som gør at man læser videre for at finde hoved og hale i det og få opklaret, hvad der er sket, og hvordan de forskellige mysterietråde skal forbindes. Det er lidt forvirrende i starten, for der foregår virkelig meget forskelligt, men man vænner sig hurtigt til skrivestilen.

Det dybe vand hører til i domestic noir genren. Den her form for krimi/thriller om det mørke der findes i helt almindelige mennesker, hvor ting sjældent er som de ser ud, og der foregår så uendeligt meget under overfladen. Alle skæbnerne i den lille by, hvor handlingen udspiller sig, er flettet sammen på mere eller mindre tragisk vis, som de så ofte er i den slags små lokalsamfund.


Bogen er meget intens, interessant og spændende. Paula Hawkins har en imponerende psykologisk indsigt i sine karakterer, som virkelig kommer til udtryk i de skiftende kapitler. Udover mordgåden er der også elementer af hekseri, spiritualitet, samt forskellige søskende- og familieforhold. Den er meget dramatisk og nervepirrende, men også dybsindig og hjerteskærende. Jeg havde svært ved at lægge den fra mig og fløj igennem den på ingen tid. Jeg læser normalt sjældent bøger indenfor denne genre, men jeg kan bestemt anbefale Det dybe vand og Paula Hawkins som forfatter.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar