torsdag den 31. august 2017

"Krigshemmeligheder" af Anders Johansen


Anmeldereksemplar
Titel: Krigshemmeligheder   Forfatter: Anders Johansen   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Modtryk

Bogen er et anmeldereksemplar fra Modtryk

Krigshemmeligheder er en samling af 11 historier om 11 forskellige unge. De bor alle i udkantsdanmark, i den lille by Læ, hvor der er kommet en ulv til, en fremmed i et miljø, hvor der normalt ikke sker noget dramatisk. Det gør der til gengæld nu. Alle historierne hænger diskret sammen uden at have en åbenlys rød tråd, men det fungerer rigtig godt.

Bogen handler om teenageliv med fester, forelskelse, venner, seksualitet, gruppepres, og usikkerhed. Den illustrerer tydeligt, hvor forskelligartede folk og deres problemer er, på trods af at de alle bor det samme sted. At alle har noget at slås med, uanset hvor perfekte deres liv ellers ser ud.

Der er virkelig meget slang i bogen, og det meste af tiden passer det perfekt ind, og på trods af at forfatteren ikke selv er teenager, har han i det store hele ret godt styr på, hvordan unge taler til hinanden. Det er et øjebliksbillede af ungdomsliv i Danmark i disse år. Den fortæller mellem hovedplottene, hvordan Danmark ser ud lige nu, hvilke problematikker der optager helt almindelige mennesker, på rigtig mange forskellige punkter, og er dermed meget aktuel. Emner som stoffer, kriminalitet, udkantsdanmark, fremmedhad, integration, jagt, krig, osv. bliver behandlet på en virkelig interessant måde.

Hver historie er et lillebitte brudstykke af personens liv. På én og samme tid næsten for lille og kort i nogle tilfælde, mens det i andre alligevel er imponerende, hvor godt man føler at man lærer personen at kende på så få sider. Især titelhistorien, ”Krigshemmeligheder,” bør fremhæves som bogens bedste.
Historierne er meget realistiske og autentiske, men også meget forskelligartede. Alle er interessante og behandler vigtige temaer. Det er meget tidstypisk og aktuelt med fremmedhad og udanskhed symboliseret af ulven, sat sammen med almindelig teenageangst og frygt for ikke at passe ind eller være god nok.


Det er en kort bog, med korte historier, som er hurtigt læst, fordi tempoet holdes højt med de mange skift. Det går dog næsten for hurtigt indimellem, men det er vel egentlig blot en positiv ting, at nogle af karaktererne gjorde så stort et indtryk, at jeg havde lyst til at læse mere om dem, og alt i alt er Krigshemmeligheder en rigtig god ungdomsbog med masser at byde på.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar