tirsdag den 29. august 2017

"Sendt til tælling" af Kristen Callihan


Anmeldereksemplar
Titel: Sendt til tælling   Forfatter: Kristen Callihan   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Flamingo

Bogen er et anmeldereksemplar fra Flamingo

Jeg har på det seneste læst nogle virkelig gode New Adult bøger og er blevet ret hooked på genren. Derfor har jeg været rigtig spændt på at læse Sendt til tælling, og selvom den ikke er den bedste New Adult bog jeg har læst, så er den stadig virkelig god. Det er første del af Game On serien, som består af standalones, hvor de næste bøger, så vidt jeg har forstået, følger nogle af bipersonerne fra denne.

Bogen er en typisk college romance og så alligevel ikke. Anna og Drew er begge fjerdeårsstuderende og mødes til en fælles time. For Drew er det kærlighed ved første blik, og Anna føler også tiltrækningen med det samme. Drew er universitetets stjernequarterback, så han er vant til success og opmærksomhed, men bliver med ét usikker, da det ikke virker til at Anna falder for den slags. Hun lader sig hverken imponere af, eller vil have del i, det liv.

Historien starter med deres første møde og skiftevis derfra fortælles om begivenhedernes gang fra både Annas og Drews synsvinkler. Det er fedt for en gangs skyld også at få historien fra fyrens synsvinkel, og at få indsigt i hvordan han oplevelser tingene, hans tanker, følelser og usikkerheder også, selvom han for det meste stadig er irriterende selvsikker og charmerende, hvilket selvfølgelig kun giver ham ekstrapoint på drømmefyrsskalaen.

I high school var Anna en overvægtig enspænder, som blev mobbet og holdt udenfor, hvilket stadig sidder dybt i hende. Bogen pointerer gentagende gange at Anna nu er smuk, men med kurver, hvilket virker lidt overflødigt at blive ved at skære ud i pap, men det er kun et mindre irritationsmoment. Det er lidt historien om den grimme ælling om igen, hvor hun får en ny chance og et nyt liv på college. Hun er klog og dygtig og bliver nu pludselig efterstræbt af universitetets mest eftertragtede og populære fyr, Drew. På trods af alle hendes usikkerheder virker hun fornuftig og selvsikker udadtil, og hun finder sig ikke i noget. Hendes modvillighed mod at date Drew virker først uforståelig, for hun vil tydeligvis have ham lige så meget som han vil have hende, så der må ligge noget dybere bag. Mest af alt er det hendes usikkerheder og frygten for at blive såret, som spænder ben for hende og Drew. De ender dog med at have et hedt onenightstand og selvom han vil mere, bliver hun af en eller anden grund ved med at fornægte sig selv at få det, hun allerhelst vil have, nemlig ham. Det lykkes hende dog ikke at stå imod særligt længe.

Drew er mærket af en familietragedie, og hans karakter er næsten lidt for stereotyp. Han er den lækre stjernequarterback, som gemmer noget mere under overfladen. Anna er også meget tæt på at blive stereotyp, men det er jo tydeligvis de typer, der fungerer, og på den måde spiller bogen lidt for meget på det sikre. Den tager ikke de store chancer, men det skal den nu ikke klandres for meget for, for det er de færreste New Adult bøger, der skiller sig banebrydende ud. Den gør hvad den skal, og den gør det godt. Den største ros den skal have, er at den i modsætning til flere andre bøger indenfor genren, ikke romantiserer eller glorificerer bad boy stereotypen. Drew er helt igennem en ordentlig fyr, som behandler Anna ordentligt og forguder hende fra dag et.

Jeg blev ved med at sidde med en følelse af, at der da snart måtte ske et eller andet dramatisk eller omvæltende, for det meste af bogen er faktisk bemærkelsesværdigt udramatisk. Der sker alle de ting der kan forventes af en college historie om football og kærlighed, og først hen mod slutningen er der noget alvorligt drama under opsejling. Alligevel er Annas og Drews forhold i sig selv spændende nok og deres kærlighed på mange punkter misundelsesværdig nok til at man vender side efter side.

Som en lille sidekommentar til oversættelsen, som jeg ellers normalt ikke rigtigt kommenterer på, så synes jeg at den er ret vellykket, for hele den amerikanske college tone er bevaret, da flere udtryk og vendinger ikke er oversat, men beholdt med den originale amerikanske ordlyd. Det fungerer meget bedre end at presse en dansk oversættelse ned over, der som regel ødelægger konteksten.


Alt i alt er Sendt til tælling skøn, let og en smule forudsigelig læsning, som er underholdende og gør præcis det, den skal. Jeg er sikker på, at fans af New Adult genren vil nyde denne bog lige så meget som jeg gjorde.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar