mandag den 18. september 2017

"De ualmindelige - Den bøjede mønt" af Jennifer Bell


Anmeldereksemplar
Titel: De ualmindelige – Den bøjede mønt   Forfatter: Jennifer Bell   Udgivelsesår: 2017 (org. 2016)   Forlag: Høst & Søn

Bogen er sponsoreret af Bog og Idé. Link til bogen findes her.

De to søskende Ivy og Seb bliver passet hos deres bedstemor mens deres forældre har travlt med arbejde. Da bedstemoren falder og må på hospitalet, må de to søskende for en stund klare sig selv, men mystiske ting begynder at ske. De kommer hjem til et smadret og endevendt hus, en besked skrevet på væggen af en flyvende sort fjer, og en bøjet mønt. Det er tydeligt, at der foregår noget underligt. De flygter fra to mystiske mænd i en rustvogn og bliver reddet af drengen Valian, som ved hjælp af sin kuffert fører dem til parallelverdenen Lundinor under London. Her har de mest hverdagsagtige ting i vores verden, som eksempelvis kufferten, toiletbørster og kamme, helt andre formål og fungerer ganske anderledes med særlige evner, hvilket er både morsomt og opfindsomt.

Vores verden, personer og ting er de almindelige, men alt i Lundinor er det ualmindelige. Der er noget mystisk ved bedstemorens fortid, som synes at have forbindelse til Lundinor, og der viser sig at være en velbevaret familiehemmelighed, som Ivy efterhånden får afsløret.

Det er starten på en børnebogstrilogi, hvor hovedpersonerne er henholdsvis 11 og 14 år, hvilket nok også er den optimale målgruppe til bogen. Den er dog så fængende og fortryllende, at den sagtens kan læses af alle aldre med hang til fantasy og finurlige scenarier. Coveret er virkelig flot og passer perfekt til historien med Lundinors farverige gader.

Bogen er blevet sammenlignet med Harry Potter, og jeg kan langt hen ad vejen godt se hvorfor. Selvom der ikke er noget der kommer op på siden af J. K. Rowlings magiske univers, gør denne et godt forsøg. Visse lighedspunkter er bestemt til stede og inspirationen er tydelig – ikke så meget i forhold til handlingen og univers, men men i mindre ting som de finurlige beskrivelser og spøjse detaljer, der næsten giver samme følelse som at træde ind i vores elskede troldsmandsverden for første gang, og på samme måde opbygges et unikt og fantastisk univers også her, som hele tiden har været skjult og fandtes parallelt med vores egen verden.

Det er en fantasifuld og magisk historie om venskab, familie og at kæmpe mod onde kræfter. Universet er både gennemført og eventyrligt, og jeg blev lynhurtigt fanget og fascineret af både Lundinor og skrivestilen. Alt er levende og detaljeret beskrevet, så det er let at leve sig helt ind i historien, som er skruet rigtig godt sammen med et interessant mysterium, hvor man løbende får svar, så man sidder med følelsen af, at det hele går op i en højere enhed.


Det er en spændende, farverig og skøn børnebog, som også sagtens kan læses af voksne og andre barnlige sjæle med hang til eventyr og magi. Bogen er alt hvad jeg havde håbet på og jeg glæder mig til at læse videre i serien, for det her er en virkelig lovende start.


2 kommentarer:

 1. Det cover er bare så fint! :D
  Den lyder bare god, så den må jeg læse på et eller andet tidspunkt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig noget så fint! :D Det synes jeg helt sikkert at du skal, det er en rigtig god bog :)

   Slet