mandag den 25. september 2017

"Juvelen" af Amy Ewing


Anmeldereksemplar
Titel: Juvelen   Forfatter: Amy Ewing   Udgivelsesår: 2017 (org. 2014)  Forlag: Turbine

Bogen er et anmeldereksemplar fra Turbine og udkommer d. 2. oktober

Violet er 16 år og kommer fra et fattigt liv på bunden af et hierarkisk, dystopisk samfund. En genetisk mutation er skyld i, at hun er født som ruger med særlige evner, hvilket vil sige at hun som 16-årig bliver købt af en rig familie højere oppe i hierarkiet for at føde deres børn, da de ikke selv er i stand til det.

Rugerne har som sagt særlige evner og bliver oplært på et akademi inden auktionen, hvor de sælges og købes af de adelige, hvorefter de flytter til Juvelen. Her har de ingen frihed eller bestemmelse over eget liv og krop. Tværtimod er de fuldstændigt underlagt samfundets regler, og dem der ikke makker ret, risikerer at blive henrettet. Det er et virkelig fascinerende gennemført dystopisk samfund med Hunger Games vibes og en lille smule sci-fi. Verdensopbygningen og introduktionen til samfundet er utroligt gennemført, og man fanges med det samme af stemningen. Man får løbende mere og mere forhistorie og information og samfundets regler, opbygning og normer, og der tegner sig et tydeligt og klart billede af, præcis hvor dystopisk det er.

Violet og hendes bedste veninde Raven sælges samme dag, men ender i vidt forskellige liv, selvom fællesnævnerne stadig er et liv i overflod, med nøgleordene elegance, ekstravagant rigdom, flotte kjoler og skønhed, baller og middagsselskaber, men ikke frihed, som er det vigtigste af alt. Denne form for menneskehandel er både fængslende og skræmmende, og man føler sig fuldstændigt lige så magtesløs som de karakterer, man følger.

Forbudt kærlighed opstår, da Violet møder Ash, som er hyret til at være hertugindens nieces kavaler. Han er ejet af adelen på samme måde som Violet, og manglen på frihed er en skæbne de deler. De vil derfor aldrig kunne være sammen, men det stopper dem naturligvis ikke fra at prøve, og samtidig bliver deres forhold en oprørshandling, et valg de for en gangs skyld selv træffer. Deres kærlighedshistorie virker dog indimellem lidt forhastet og som noget der bare skulle være der, men jeg er alligevel spændt på, hvordan den udvikler sig fremadrettet. 

Livet i Juvelen er kendetegnet ved intriger og livsfarligt politisk spil og magtkampe adelen imellem. Mange af de adelige er modbydelige, egoistiske og grådige. Violet er fuld af foragt og stille oprør og man kan ikke lade være med at være på hendes side hele vejen igennem. Hun finder heldigvis venner og allierede indenfor Juvelens mure.


Det her er en virkelig god bog, som holdt mig fanget helt fra start med den helt rette mængde drama, spænding og samfundskritik. Den er perfekt til fans af YA dystopi med et strejf af oprør og forbudt kærlighed, og jeg kan næsten ikke vente på bog nummer to.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar