tirsdag den 19. september 2017

"Rød dronning" af Victoria Aveyard


Anmeldereksemplar
Titel: Rød dronning (Rød dronning #1)   Forfatter: Victoria Aveyard   Udgivelsesår: 2016 (org. 2015)   Forlag: Gyldendal
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Dette er starten på en meget hypet og anmelderrost dystopisk fantasy serie af Victoria Aveyard, som jeg har glædet mig meget til at læse. Heldigvis kan jeg nu efter at have læst den sagtens forstå hypen, for det var en virkelig god læseoplevelse.

Mare lever i en verden hvor farven på dit blod bestemmer hvor i hierarkiet du befinder dig. Elitens blod er sølvfarvet og de har særlige evner, der gør dem magtfulde og tillader dem at holde de rødblodede undertrykte i et uretfærdigt system. Mare har rødt blod ligesom alle andre almindelige mennesker, men hun er langt fra almindelig. Hun er en fattig lommetyv, som klarer sig ved at stjæle fra folk i landsbyen. Når man bliver atten, skal man i krig medmindre man har et vigtigt arbejde, så både hende og hendes bedste ven Kilorn står overfor at blive sendt afsted.

Mare er oprørsk af sind og alt ser sort ud, da modstandsbevægelsen, Den Højrøde Garde, lykkes med et terrorangreb og beviser at Sølverne ikke er urørlige. Sølverne og de Røde splittes yderligere og Røde angribes i gaderne som hævn. Efter et tilfældigt møde bliver Mare dog pludselig ansat som tjener på paladset, hvilket er en enestående mulighed for overlevelse. Det opdages hurtigt, at Mare har usædvanlige kræfter på højde med Sølvernes, hvilket burde være en umulighed eftersom hun er Rød. På mystisk vis er hun både Rød og Sølver på samme tid, og for at dække over denne abnormalitet, og dermed undgå spørgsmål og opstand, opdigtes en historie om, at Mare er en glemt adelig slægtning, som nu er vendt tilbage for at gifte sig med en af prinserne. Desværre forelsker hun sig i Cal, den af de to prinser, som hun ikke skal giftes med. Hendes nye liv er både et mirakel og en forbandelse. Hun bliver viklet ind i et livsfarligt politisk spil og magtkamp ved hoffet, hvor hun både får venner og fjender.

Opbygningen af universet og samfundet er gennemført, og hele idéen med hvordan menneskeheden har udviklet sig i to forskellige retninger, som hæver den ene del over den anden, er virkelig interessant. Mare er en perfekt hovedperson, for hun er god, sej og intelligent, men ikke fejlfri. Hendes egen tvivl om hvem og hvad hun er, samt folk fra alle sider, som vil bruge hendes evner og status til noget forskelligt for at fremme deres egen agenda, får hende indimellem til at vakle. Hun bevarer dog sine overbevisninger, på trods af, at hun ikke ved, hvem hun kan stole på. ”Alle kan forråde alle” bliver gentaget som et mantra gennem bogen, og der er nogle vilde plot twists, som understreger det.


Bogen minder på mange måder om andre klassiske dystopiske fantasyfortællinger i sin opbygning. Den følger en skarpt tilrettelagt, velkendt skabelon, men det fungerer og gør lige præcis hvad det skal. Der er spænding, kærlighed, magi og uretfærdighed der gør, at man virkelig føler med karaktererne og mærker deres desperation efter enten at ændre verden eller krampagtigt fastholde status quo. 

Jeg blev lynhurtigt opslugt af historien og havde rigtig svært ved at lægge den fra mig, da jeg først var begyndt. Den er alt det jeg havde håbet på, og et must-read for enhver fan af bøger som Dronningen af Tearling eller The Hunger Games, og andre bøger i den stil, med stærke kvindelige hovedpersoner, som kæmper for den undertrykte befolkning, for lighed og retfærdighed. Jeg glæder mig meget til at læse videre i serien, som tegner til at blive en ny favorit.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar