lørdag den 9. september 2017

"Sjælevandrer 1 - Diali" af Charlotte Fischer


Anmeldereksemplar
Titel: Sjælevandrer 1 – Diali   Forfatter: Charlotte Fischer   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Forlaget Facet
Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Facet

Sjælevandrer 1 – Diali er en blanding af postapokalyptisk dystopi og new adult romance, samt en masse elementer fra virkelig mange andre forskellige genrer. Den foregår ca. 100 år ude i fremtiden i en postapokalyptisk verden, hvor vanvittige vejrfænomener med lilla elektriske storme truer menneskets videre eksistens. Jordens klima er fuldstændig forandret og har bragt jordskælv, stigende vandstande og tsunamier med sig. Regnen er konstant, det er aldrig sommer, og klimaet er så barskt og civilisationsnedbrydende, at overlevelse er svær. Roneoak er det sidste tilbageværende nogenlunde fungerende samfund, hvor mennesker har samlet sig, og det er her Cawi og Dahlia bor.

Synsvinklen skifter mellem Cawi og Dahlia. De har altid været hinandens bedste venner, og deres venskab er helt særligt. I starten er de begge en smule usympatiske, og de træk bliver ved med at dukke op med jævne mellemrum gennem bogen, så selvom jeg for det meste godt kunne lide især Cawi, følte jeg aldrig det store for nogle af karaktererne. I starten er det bemærkelsesværdigt hvor meget de opfører sig som normale teenagere på trods af deres ekstraordinære situation. Den hverdagslignende skildring af deres liv i Roneoak er en stor kontrast til hvordan alt er efter en tvillingetsunami rammer og jævner deres verden med jorden. Cawi og Dahlia er de eneste overlevende, men Cawi har i et syn set civilisation på den anden side af bjergene, som de nu drager over, gennem den permanente elektriske storm, som altid har holdt dem ude ved kysten. Det bliver selvfølgelig en farefuld færd.

Tsunamien kommer meget pludseligt og sker næsten for hurtigt til at man helt når at opfatte det, og de virker også selv underligt upåvirkede af at alle de kender er døde, så længe de to har hinanden. Det bliver lidt for tilfældigt og går lidt for stærkt, når bogen springer så hurtigt mellem de forskellige ting der sker. Det føles som om, at der er presset for meget sammen på de relativt få sider, hvor bogen har store ambitioner om at ville en hel masse, men ender med at gå i for mange forskellige retninger. Tempoet er højt, der er masser af spænding, men indimellem kunne det have været rart at give historien tid til rigtigt at folde sig ud og fokusere på det essentielle inden næste punkt i plottet. Der er for mange bratte skift i både handling, sprog og personlighedstræk hos karaktererne, hvor jeg savner mere kontinuitet og sammenhæng.

Jeg kan dog rigtig godt lide selve historien og hele idéen bag en postapokalyptisk verden med vanvittige vejrfænomener, samt Diali og de helt særlige evner Cawi har som sjælevandrer, selvom det efter min mening slet ikke fylder nok i bogen. Titlen er en smule misvisende, for bogen handler ikke ret meget om hverken Diali eller at være sjælevandrer, hvilket er rigtig ærgerligt, for det er efter min mening de aspekter, der fungerer bedst i bogen, hvor meget af det andet egentlig er lidt ligegyldigt og overflødigt. Forhåbentlig bliver disse ting udforsket mere i næste bog.

Kærlighedshistorien mellem Cawi og Dahlia er en stormfuld parallel til det klima de kommer fra. I starten fungerer bogen som en lille kommentar til vores frygt for klimaforandringer i dag, og et skræmmebillede på hvordan fremtiden i ekstrem grad måske kan komme til at se ud, hvis vi ikke tager advarslerne alvorligt. Det er virkelig interessant læsning, eftersom forfatterens egen interesse og arbejde med miljøvidenskab tydeligt skinner igennem, og især vejr- og landskabsbeskrivelserne er virkelig imponerende. Dialogerne mellem karaktererne er meget ærlige og forfriskende, og jeg kan godt lide, at der bliver lagt mærke til og snakket om ting, som normalt ikke ofte tages op i denne slags bøger. På den måde er bogen meget realistisk i sin tilgang til menneskelige behov og reaktioner.

Min læsning blev undervejs forstyrret af lidt mærkelig tegnsætning, især kommaerne studsede jeg ofte over, samt nogle slå- og stavefejl, som burde være fanget i korrekturen. Det er selvfølgelig kun en lille ting, der som sådan ikke ændrer på historien, men som alligevel påvirker helhedsindtrykket og er lidt ærgerligt.

Denne form for postapokalyptisk new adult romance er jeg ikke tidligere stødt på, men konceptet har absolut potentiale. Bogen er uforudsigelig og meget anderledes end jeg havde forventet, både på godt og ondt. Den er en smule rodet og stikker af i for mange forskellige retninger, hvor det ville have klædt historien at holde sig til kun at være en postapokalyptisk romance med et strejf af fantasy, frem for at tilføje elementer som new adult, en sindssyg stalker, et usundt og voldeligt forhold, psykoanalyse og de få andre lettere malplacerede storylines, som sagtens kunne have været udeladt og givet et meget mere skarpt indtryk af fortællingen.


Selvom jeg tydeligvis har mange flere indvendinger end jeg havde regnet med at ville have, skal det siges, at de ting der trods alt fungerer i bogen, fungerer rigtig godt og har stort potentiale til at blive fantastiske i resten af serien. Hvis der bliver rettet lidt op på de få ting, som skæmmer og fungerer knapt så godt, så kunne Sjælevandrer godt gå hen og blive en rigtig god serie. Det er i hvert fald en spændende start, og jeg glæder mig til at læse videre og se hvor historien bevæger sig hen fremadrettet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar