onsdag den 29. november 2017

"At se lyset" af Jay Asher

Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag
Titel: At se lyset   Forfatter: Jay Asher   Udgivelsesår: 2017 (org. 2016)   Forlag: Politikens Forlag
Bogen er et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag

Sierra bor i Oregon, hvor hendes forældre har et generationslangt og traditionsrigt familieforetagende med en juletræsplantage. Hvert år fra thanksgiving til jul rejser hele familien til Californien for at sælge deres juletræer, så Sierra har to liv – et i Oregon, og et i Californien. Hun har bedste veninder begge steder og elsker begge versioner af sit liv. Derfor bliver hun bekymret, da hun overhører en samtale hun ikke skulle have hørt, om at familieforetagendet måske er økonomisk truet af supermarkeder og masseproduktion, og hun frygter nu, at det bliver den sidste jul i Californien.

Hun møder Caleb, men bliver frarådet at date ham pga. et eller andet mystisk rygte, som omhandler hans fortid. Det meste af spændingen i bogen går herefter ud på hvorvidt hun vælger at følge rådene eller at date ham alligevel (selvfølgelig...) og desuden at finde ud af, hvad det er han har gjort, som åbenbart er så slemt. For mig var det et kæmpe antiklimaks, da man endelig fandt ud af, hvad der tilsyneladende var problemet, og dramaet der lægges op til, udebliver næsten helt. Man skal nok i højere grad fokusere på budskabet om, hvor meget rygter og fordømmelse kan ødelægge, men det handler også om at bevise, at man ikke kun er det, som rygterne reducerer én til. Tilgivelse og evnen til at forandre sig er også vigtige temaer.

Selvom bogen er hyggelig nok, lader julestemningen alligevel vente på sig.  Den havde også lidt svært ved at fange mig, og tog derfor længere tid at læse end jeg havde regnet med, på trods af, at den lægger op til en rigtig sød og letlæselig historie.

Sproget er meget enkelt, og handlingen bliver indimellem lidt for teen, mens problematikkerne i virkeligheden ender med at føles ret intetsigende. Måske er mig og Jay Asher bare ikke på bølgelængde, hvilket er super ærgerligt, for der er så mange, der virker til at være vildt begejstrede for hans bøger. Både i denne, og Døde piger lyver ikke, er karaktererne endt med at irritere mig, mest fordi samspillet mellem dem virker kunstigt og ikke rigtigt fungerer for mig. Sierras forhold til veninderne er utroværdigt, mens Calebs og Sierras flirt er lidt ligegyldig.

Deres interne jokes og det, der skal forestille at være sød og sjov flirt falder for det meste til jorden, men nogle gange mistænkte jeg det også lidt for at være oversættelsens skyld, fordi mange amerikanske jokes og klichéer bare ikke fungerer på dansk, og jeg egentlig godt kan se, hvor Jay Asher vil hen med mange af hans jokes, så måske jeg skal prøve at læse ham på originalsprog en dag, hvor hans humor måske fungerer bedre.


Alt i alt er det ikke en decideret dårlig bog, den er måske bare lidt kedelig, desværre. Det er ikke en ny julefavorit, som jeg havde håbet, men hvis man ikke har andet at læse i december, og er i humør til en bog, man ikke behøver tænke så meget over, kan man give den et forsøg, for der skal helt sikkert nok være nogen derude, som finder Sierras og Calebs kærlighedshistorie mere fascinerende, end jeg gjorde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar