tirsdag den 7. november 2017

"Ilttyv 1: Over sløret" af Nicole Boyle Rødtnes


Anmeldereksemplar
Titel: Ilttyv 1: Over sløret   Forfatter: Nicole Boyle Rødtnes   Udgivelsesår: 2017 (org. 2015)   Forlag: Alvilda
Bogen er et anmeldereksemplar fra Alvilda

Ilttyv foregår i en dystopisk fremtidsverden hvor jorden efter en katastrofe er beskadiget af stråling. De overlevende mennesker har skabt sløret, som beskytter dem mod strålingen nedefra. De lever i et samfund, hvor ilt er en mangelvare, som koster mange penge. Hver person har sin egen personlige ilttank spændt på ryggen hvorfra en slange går op til næsen. De færreste har råd til kvalitetsilt og må derfor nøjes med forurenet ilt eller tage mere drastiske, og oftest ulovlige, metoder i brug for at kunne trække vejret. Mange mennesker er født med deformiteter som følge af stråleskader, eller får dem senere i livet, på grund af den høje stråling på de lavere niveauer, hvor de fattigste og mest desperate er tvunget til at arbejde.

Vi følger Troy og Shay, som er halvsøskende. Troy deltager i bokseturneringer for at tjene penge til ilt og Shay har flere jobs. Da Troy bliver syg og ikke længere kan bokse, og Shay bliver uskyldigt anklaget for ilttyveri og smidt i fængsel, ser alt sort ud for familien. Troy og Shay må begge ofre sig og gøre ting, som de aldrig havde forestillet sig at de skulle for at overleve, fordi de nu simpelthen ikke har noget andet valg. Der er også noget større på spil længere oppefra, som har relation til mystiske dødsfald hvor folk falder ned gennem sløret, hvilket Troy og Shay får nys om via deres færden på samfundets bund, og som må opklares før de kan gøre sig håb om at slippe fri.

Universet er interessant opbygget, og har både futuristiske elementer og en smule sci-fi. Det er virkelig spændende, og man bliver fanget med det samme. Jeg har en forkærlighed for dystopi, og Ilttyv gør det godt og troværdigt, omend den følger den efterhånden meget brugte skabelon, hvor vi følger de undertrykte underdogs kamp for overlevelse og for ultimativt at gøre oprør og måske endda ændre verden til et bedre sted.

Undervejs er det vildt nervepirrende og klaustrofobisk kvælende hver gang karaktererne er ved at løbe tør for ilt. De er virkelig afhængige af ilten, og det mærkes så tydeligt og gøres så centralt i historien. Både hvordan de er fangede af manglen på ilt, men også det komplicerede net af ulovlig aktivitet de er blevet tvunget ind i og ikke kan slippe ud af, før deres gæld er betalt.


Ilttyv er rigtig god og perfekt til fans af den dystopiske genre. Den gør det som sagt rigtig godt, er original i sin grundidé med et samfund centreret omkring iltmangel og hele ilttyv konceptet, men følger samtidig en lidt uoriginal skabelon rent handlings- og karaktermæssigt, og minder derfor meget om andre dystopiske YA fortællinger, så man er ikke i tvivl om, hvad man kan forvente. Det er jo naturligvis noget, man er sikker på fungerer, men jeg kunne godt savne lidt at blive overrasket. Måske kommer det i de to efterfølgende bøger i trilogien. Det her er i hvert fald en ganske lovende start, og den slutter med noget af en cliffhanger, så jeg er virkelig spændt på at læse videre i serien.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar