onsdag den 13. december 2017

"Fantastiske skabninger og hvor de findes - illustreret udgave" af Newt Scamander (J. K. Rowling), illustreret af Olivia Lomenech Gill

Anmeldereksemplar fra Gyldendal
Titel: Fantastiske skabninger og hvor de findes – Illustreret udgave   Forfatter: Newt Scamander (J. K. Rowling), illustreret af Olivia Lomenech Gill   Udgivelsesår: 2017 (org. uillustreret udgave 2001)   Forlag: Gyldendal
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

J. K. Rowling skrev oprindeligt Fantastiske skabninger og hvor de findes i 2001, for at støtte velgørenhedsorganisationerne Comic Relief og Lumos. Nu, 16 år senere, genudgives den med illistrationer af Olivia Lomenech Gill.

Det nye forord af Newt Scamander, som en kommentar til filmatiseringen af Fantastiske skabninger og hvor de findes er så fint, og det er en sød detalje, at der i beskrivelsen af forfatteren nævnes hans kone Tina, som vi jo nu kender fra filmatiseringen.

Bogen er så gennemført med både forord og introduktion af Newt, hvor han forsøger at komme nærmere en definition på hvad en skabning er, hvor der i troldmanssamfundet og ministeriet skelnes mellem væsner og skabninger. Han giver også en interessant historisk gennemgang af hvorfor mugglere ikke er bevidste om alle de magiske skabninger for næsen af dem, med afsæt i myter, legender og fantasiens verden, og hvordan de fleste skabninger skjules for mugglere. Skabningerne er listet i alfabetisk orden (efter deres engelske navn, vel at mærke) og hver og én er smukt illustreret.
Endnu en gang er jeg dybt imponeret over J. K. Rowlings fantasi og forestillingsevne, som hun overbevisende demonstrerer ved at have skabt så detaljerede, opfindsomme og finurlige facts omkring hver skabning, at man skulle tro at de var virkelige og at vores myter netop er baseret på disse skabninger, og ikke omvendt.

Der er endda blevet tilføjet flere skabninger i denne bog. Den oprindelige, ikke-illustrerede udgave jeg ejer har nemlig kun 75 arter, hvorimod denne nye udgave har hele 81. jeg kan huske, at jeg tænkte i sin tid, da jeg læste den gamle udgave, at den burde være illustreret, netop fordi det ellers bliver lidt tungt at læse om skabningerne uden at visualisere dem. Så det er jo helt perfekt, og meget oplagt, at vi nu har fået den illustrerede udgave, fordi det om noget er en bog, der egner sig til det, og burde have været det fra starten.

Det var en endnu større fornøjelse og bedre læseoplevelse at genlæse Fantastiske skabninger og hvor de findes i illustreret udgave, og jeg er meget imponeret over hvor dygtig kunstneren Olivia har været til at fange skabningernes udseende og troldmandsuniversets udtryk, samtidig med at hun har været meget kreativ og varieret og leget med materialer og teknikker i sine illustrationer.


Der er ikke noget at sætte en finger på i forhold til udførelsen af dette lille, magiske mesterværk. Bogen er helt klart et samlerobjekt, som hører til i enhver J. K. Rowling samling.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar