mandag den 4. december 2017

"Jul i andre lande" af Sofie Maria Brand og Rasmus Juul (illustrator)


Anmeldereksemplar fra Gyldendal
Titel: Jul i andre lande   Forfatter: Sofie Maria Brand og Rasmus Juul (illustrator)   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Gyldendal
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Jul i andre lande gennemgår juletraditioner i 24 forskellige lande, og kan dermed bruges som julekalenderbog og nedtælling til juleaften i december måned. Den er flot og farverigt illustreret, og illustrationerne passer perfekt til det, der bliver fortalt.

Det er virkelig overraskende, hvor forskellige juletraditionerne er rundt omkring i verden. Gennem film og TV er vi nok mest vant til at blive præsenteret for de danske og amerikanske juletraditioner, men alle de andre lande har også meget at byde på i den sammenhæng.

Selvom det ligner en billedbog til børn, er der altså virkelig mange sjove og interessante facts at hente for voksne. Foruden hovedfokuset på jul, får man også mere generelle facts om hvert land, hvilket jeg personligt altid har fundet ekstremt fascinerende og lærerigt, så bogen rammer helt plet hos mig og min interesse for andre kulturer.

Geografisk bevæger vi os rundt i hele verden, med alle de kultur- og religionsforskelle der uundgåeligt følger, selvom størstedelen er forskellige europæiske juletraditioner, hvilket nok hænger sammen med, at det er de lande, der primært fejrer jul. Der er dog masser af bemærkelsesværdige og særegne traditioner at læse om fra lande, der ligger lidt længere væk, bl.a. Australien, Etiopien, Argentina, Indien og Filipinerne, som også fejrer jul på deres helt egen måde.

Jul er som bekendt en kristen højtid, men i slutningen af bogen er den fineste oversigt over andre religioners højtider, hvilket er rigtig godt at få med, så man får et indblik i, hvad der bliver fejret de steder, hvor man ikke holder jul.


Jeg er meget overrasket over nogle af de vilde juletraditioner, der er rundt omkring, og helt sikkert også blevet klogere. Selvom det bestemt også giver inspiration til at rejse ud i verden og opleve de her anderledes juletraditioner, bliver jeg nu også endnu gladere for de hyggelige juletraditioner vi har her i Danmark.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar