lørdag den 16. december 2017

"Jul i Ribe" af Marie Skøtt Jensen

Anmeldereksemplar fra Forlaget mellemgaard
Titel: Jul i Ribe   Forfatter: Marie Skøtt Jensen   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Forlaget mellemgaard
Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget mellemgaard

Jul i Ribe er en julekalenderbog i 24 afsnit, der centrerer sig om et julemysterie. Desværre skuffede bogen mig virkelig meget, og jeg har det næsten skidt med at skrive så negativ en anmeldelse, men samtidig er det også bare vigtigt, som anmelder, at være 100% ærlig, for ellers kan det jo være lidt ligegyldigt. Jeg har prøvet så vidt muligt at komme med konstruktiv kritik af de ting, jeg ikke synes fungerer, og fremhæve de få ting, som trods alt fungerede ok.

Bogen handler om brødrene Viktor og Christoffer. Deres forældre skændes meget, og drengene er bange for, at de skal skilles, så julestemningen i hjemmet lader vente på sig. I det mindste har brødrene hinanden og virker til at have et tæt og godt søskendeforhold, som er rart at læse om.

Søstrene Julie og Juliane starter i henholdsvis Viktors og Christoffers klasser. Der er noget mystisk og anderledes ved dem, og de vil ikke tale med nogen og er i starten slet ikke imødekommende overfor Viktor og Christoffer, som gerne vil være venner med dem. De viser sig at være nisser. Deres nisseforældre er blevet bortført af de julehadende sortebrødre, og pigerne er nu også selv i fare og har brug for brødrenes hjælp til at redde nisserne og julen.

Det er et interessant og anderledes take på nisser, som ikke bare er de traditionelle man kender, men det aspekt kunne sagtens have været udforsket yderligere, for sådan som disse idéer bruges, har nisserne og julen ikke så central en betydning for historien. De gode idéers potentiale udnyttes desværre ikke ordentligt, og nisserne kunne i princippet lige så godt have været helt almindelige mennesker, og historien have foregået i enhver anden måned end december, uden at det havde ændret synderligt meget på det overordnede billede. Der er ærgerligt nok ikke ret meget julestemning eller julehygge over bogen, og når der endelig julehygges med julesalmer, juletræ, æbleskiver og julepynt, virker det forceret.

Skrivestilen irriterede mig desværre helt fra starten, og er bogens største minus. Den er barnlig og spontan i udtrykket, ordvalgene og teknikken er uovervejede og bærer præg af gentagelser. Det samme ordvalg og beskrivelse optræder gentagne gange på samme side, og der ændres ikke i det undervejs. Sproget er dræbende unuanceret og selvom selve julemysteriet kunne have været spændende, er plottet langt fra veludført og drukner desuden fuldstændigt i kedelig dialog og ligegyldige indfald, som fx at karaktererne i hver anden sætning kigger på eller smiler til hinanden. Der sker ikke det store og historien rykker næsten ikke fremad. Der er for mange fyldord, hvoraf irriterende mange af dem går igen og igen. Den er ganske enkelt ikke godt skrevet.

Selve handlingen springer meget rundt og forvirrer. Der er fx heller ikke nogen markerede afsnit når synsvinklen ændres, så scenerne blandes sammen uden noget naturligt skift. Det meste af dialogen virker også overflødig og indskudt, hvilket er uheldigt, når bogen stort set kun består af dialog. Klichérådet ”show, don’t tell” ville være meget passende at give forfatteren her, for det meste af bogen er et virvar af dialog med ”siger Viktor,” ”råber Juliane,” ”’jeg hedder Lene,’ siger Lene. ’Og jeg hedder Ulrik,” siger Ulrik.” og sådan fortsætter det. Handlingen vises ikke, men fortælles gennem karakterernes uendelige dialoger, som ikke fører nogen vegne.

Bevares, det er en børnebog, men man skal heller ikke bare spise børn af med hvad som helst og man må vel kunne forvente en vis standard i en forlagsudgivet bog. Nogle gange virkede det næsten, som om bogen også var skrevet af et barn, hvilket i nogle tilfælde kan være en virkelig fin teknik, men jeg tror ikke, at det er det, der har været intentionen her.


Indimellem betvivlede jeg, om der overhovedet havde været en redaktør indover, men det bekræfter titelsiden, at der har. I det store hele er bogen her noget makværk, hvilket er rigtig synd, eftersom historien som sagt kunne have haft potentiale, hvis den havde været veludført, men bliver totalt overskygget af manglende fortælleteknik, ugennemtænkt plot, skrivestilen og sproget, som i sin helhed efter min mening langt fra er udgivelsesparat. Det er desværre så slemt, at jeg ville have følt mig godt og grundigt snydt, hvis jeg selv havde købt og betalt denne bog med en forventning om en gennemarbejdet og udgivelsesegnet læseoplevelse. Eftersom jeg har fået denne bog tilsendt til anmeldelse, kan jeg kun trække på skuldrene og udtrykke min ærlige mening og beklage, hvis forfatter eller forlag bliver stødt, men så må der altså arbejdes lidt grundigere med sådan en udgivelse, for den er desværre meget amatøragtig i udtrykket. Det må altså kunne gøres bedre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar