tirsdag den 9. januar 2018

"En af os lyver" af Karen M. McManus


Titel: En af os lyver   Forfatter: Karen M. McManus   Udgivelsesår: 2018 (org. 2017)   Forlag: CarlsenPuls
Bogen er et forhåndseksemplar fra CarlsenPuls

Min umiddelbare tanke efter at have læst bagsideteksten var, at bogen ville være et twisted mashup af The Breakfast Club og Pretty Little Liars, hvilket egentlig endte med at beskrive bogen meget fint. Begge er nogle af mine favoritter, så allerede der tegnede det godt, og det er også en rigtig god bog.

I bogen møder vi fem meget stereotype teenagere, som alle ender til eftersidning, men allerede fra starten er der noget, der ikke stemmer. De er der tilsyneladende alle på falsk grundlag, som om nogen har sørget for at anbringe dem i samme lokale, på netop dette tidspunkt.

Outsideren Simon driver skolens sladder-app About That i bedste Gossip Girl stil. De fire andre hovedpersoner er stræberen Bronwyn, sportsidioten Cooper, ballademageren Nate og skolens populære pige Addy.

Kapitlerne er skiftevis fortalt af hver af de fire overlevende, og titlen antyder at en af dem lyver, men hvem er det?

De har alle hemmeligheder, og de er alle bange for, hvad Simon kan finde på at offentliggøre og skrive om dem på appen. Dermed har hvem som helst et motiv for at slå Simon ihjel, og nogle ånder naturligvis lettet op, da Simon til eftersidningen får en allergisk reaktion, som slår ham ihjel. Det viser sig dog hurtigt, at det ikke var et uheld, og nu er de alle under mistanke.

I sådan en situation viser det sig som sædvanligt hurtigt, hvem ens rigtige venner er, og hvem der udelukkende skaber mere drama, og morderklubben, som de fire bliver kaldt, må holde sammen og finde ud af, hvem de kan stole på.

Karakterskildringerne er spændende og nuancerede, og de er bygget op omkring typiske high school stereotyper, som dog indeholder så meget mere under overfladen. Man håber hele tiden på, at det ikke er en af dem, som er morderen.

Det er den slags bog, som man helst skal vide så lidt som muligt om, før man begynder at læse.

Bogen er vildt spændende helt fra start med det klassiske ’who did it’ setup, dog med et twist. Den er mystisk og gribende, og det er svært at regne ud, hvordan mysteriet om Simons død hænger sammen. Afsløringen havde jeg det dog lidt ambivalent med. Jeg kan stadig ikke helt bestemme, om den er genial eller lidt et antiklimaks. Der bruges rigtig lang tid på at bygge historien og spændingen op og på at lære karaktererne at kende, men hen mod slutningen går det lige pludselig stærkt med afsløringen, som egentlig er ret simpel – næsten for simpel i forhold til alt det, der er gået forud. Så det er nok mest måden det bliver afsløret, der skuffer mig, og ikke så meget hvordan det hele hænger sammen, hvilket er originalt og overraskende nok.


Det er dog helt sikkert en anbefalelsesværdig bog, som er svær at slippe, når man først er gået i gang.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar