søndag den 18. februar 2018

"Harry Potter og Filosofien - Hogwarts for Mugglere" af Gregory Bassham (red.)Titel: Harry Potter og Filosofien – Hogwarts for Mugglere  Forfatter: Gregory Bassham (red.)   Udgivelsesår: 2017 (org. 2010)   Forlag: Frydenlund
Bogen er et anmeldereksemplar fra Frydenlund

Denne bog er en samling bestående af akademiske essays, som beskæftiger sig med filosofien og de store tanker bag vores elskede troldmandsunivers. Selvom det er essays skrevet af filosoffer, eksperter og akademikere, er det alligevel i øjenhøjde, og alle, der har læst Harry Potter bøgerne, kan være med og få noget ud af at læse bogen her. For at få det optimale ud af den, vil jeg dog anbefale, at man har et ret godt kendskab til historien, for der graves virkelig dybt ned i detaljer og alle de forskellige lag, som historien består af.

Samlingen her viser endnu en gang med allerstørste tydelighed, at Harry Potter bøgerne (og andre bøger for den sags skyld) ikke BARE er børnebøger, og at man absolut kan lære noget af skønlitteratur. Der nævnes kompleksitet, visdom og indsigt som det, der kendetegner vigtigheden af Harry Potter bøgerne og hvorfor de er blevet så populært og verdensomspændende et fænomen gennem flere generationer.

Det er virkelig interessant læsning, som åbner ens øjne for hvorfor bøgerne fortsat tryllebinder læserne. En række filosoffer har analyseret, diskuteret og fortolket Harry Potter bøgerne med referencer til klassisk filosofi og store tænkeres teorier. Det kan til tider blive lidt langhåret, men er forsøgt forklaret på en pædagogisk og lettilgængelig måde, som jeg synes er rigtig fin og til at have med at gøre.

Hvis man som jeg næsten ikke kan få nok af Harry Potter universet, er denne bog perfekt. Det er nørdet på den fede måde, og giver stof til eftertanke og nye perspektiver på historien. Da det er en samling af essays med vidt forskellige temaer og forfattere, varierer de selvfølgelig meget bredt i indhold og nogle er mere interessante og relevante end andre, men jeg tror i høj grad, at det er en subjektiv vurdering ud fra ens egne interesseområder, hvilke essays man ville finde mest interessante. Overordnet set er kvaliteten høj og jeg fandt langt størstedelen af emnerne spændende, selvom meget af det er ting, jeg aldrig selv ville have tænkt over eller stillet spørgsmålstegn ved. Det er derfor interessant at læse om, hvad andre har lagt vægt på og undret sig over under læsningen, også selvom jeg ikke er 100% enig i alle forfatternes betragtninger og konklusioner.

Til hvert essay er der noter i slutningen, og selvom jeg må indrømme, at jeg i min universitetstid i ren dovenskab sjældent besværede mig med at bladre om til noterne i de tekster vi læste, kan det altså godt anbefales at gøre sig ulejligheden her, for at få det hele med. Der finder man i øvrigt også fremragende inspiration til videre læsning om filosofiske analyser og diskusioner af Harry Potter universet, eller filosofiske teorier og tænkere mere generelt, som ellers kun berøres kort i denne bogs kapitler.

Gennem bogens sider diskuteres der så varierede emner som feminisme, sjæl, kærlighed, adfærd, skæbne, valg, en sammenligning af Dumbledore og Platon, Dumbledores seksuelle orientering, sandhed i fiktion, diversitet, selvbevidsthed, personlig udvikling, virkelighedsopfattelse, nærdødsoplevelser, det udvidede sind, Hogwarts’ skolesystem, død og genfødsel, meningen med livet, liv efter døden, det gode liv, og meget andet. Der bruges eksempler fra alle syv bøger til at underbygge og forklare forskellige filosofiske teorier og hypoteser, hvilket gør det endnu mere spiseligt for den almindelige læser.

Alt i alt er det en virkelig interessant, spændende og oplysende måde at vende tilbage til sit yndlings fiktive univers på, og bogen her gav mig sådan en lyst til at genlæse alle syv Harry Potter bøger.Ingen kommentarer:

Send en kommentar