søndag den 4. februar 2018

"Nevermoor - Morrigan Crows magiske prøvelser" af Jessica Townsend

Titel: Nevermoor – Morrigan Crows magiske prøvelser   Forfatter: Jessica Townsend   Udgivelsesår: 2018 (org. 2017)   Forlag: Gyldendal
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Nevermoor er en af de bedste bøger, jeg har læst indtil videre i år. Den har længe floreret rundt på især booktube, da den engelske version var inkluderet i en OwlCrate for nylig, så jeg har længe gerne ville læse den. Jeg havde faktisk allerede fået anskaffet mig den på engelsk, inden denne nye danske udgave overraskende dumpede ind i postkassen fra Gyldendal, for jeg var nemlig ikke klar over, at den blev udgivet på dansk. Jeg kan nu efter endt læsning sige, at den fortjener al den hype, den har fået rundt omkring, for det er en fantastisk eventyrlig bog.

Det er første del af en ny børnebogstrilogi til aldersgruppen middlegrade, som anbefales til fans af bl.a. Harry Potter. Det er samme type magiske univers vi bevæger os i, og langt hen ad vejen kan jeg godt følge, at stemningen kan sammenlignes lidt med Harry Potter universet. Der stopper lighederne dog også, og Nevermoor er heldigvis helt sin egen fortælling.

Bogen handler om 11-årige Morrigan Crow, som er et forbandet barn og derfor får skyld for alle ulykker i den by hun bor i. Det er dybt uretfærdigt, og flere bruger det da også som undskyldning for at fralægge sig alt ansvar for deres egne liv. De giver Morrigan skyld for ting, som hun umuligt kan stå til ansvar for, og hendes politikerfar fokuserer udelukkende på hans karriere og image, og tager mere eller mindre afstand fra Morrigan. Ikke nok med det, er det også forudsagt, at hun vil dø i en meget tidlig alder ved Kvældstide, Æraens slutning, ligesom de øvrige forbandede børn.

På Buddenes dag modtager Morrigan overraskende flere bud, hvilket er helt uhørt, og hun ender med at skrive kontrakt med sin nye læremester - Jupiter North fra Det Forunderlige Selskab, som på trods af hendes mildest talt grumme skæbne, tager hende til sig. Han tager hende med til Nevermoor, og dermed snyder hun døden og kommer til at bo på Jupiters hotel. Som kandidat til Det Forunderlige Selskab må hun igennem en række prøvelser og bevise sin særlige evne, men er forbandelsen mon fulgt med til Nevermoor?

Hun har altid følt sig forkert, men nu får hun endelig chancen for at høre hjemme et sted. Nevermoor er en verden med magiske væsner som kæmpekatten Fen, drager, enhjørninger, kentaurer, trolde, zombier, hekse og mange flere. Der er meget, som både Morrigan og læseren ikke ved og må lære efterhånden som historien skrider frem. Det er et interessant og fascinerende univers, som selvfølgelig bygger på mange velkendte fantasyelementer, men samtidig også er både originalt og opfindsomt, i dét, det tilføjer til genren.

Detaljen med små illustrationer i starten af hvert kapitel er virkelig fin. Hvis man er i humør til noget let, underholdende og muntert, er det Nevermoor man skal have fat i. Jeg tror, at den har potentiale til at blive mere mørk senere hen, men her i første bog er både historien og stemningen for det meste finurlig, forunderlig, morsom og hyggelig, og selvfølgelig med spænding i form af konkurrenceelementet med de forskellige prøvelser, som Morrigan og de andre kandidater skal igennem. 

Jeg kan rigtig godt lide humoren og glimtet i øjet, som bogen er skrevet med, og der er desuden både uretfærdighed, venner, fjender, forræderi og alt hvad der ellers skal til, for at gøre historien ekstra interessant. Den er fyldt med spøjse karakterer med stærke personligheder, og dertil kommer mystikken om den onde Wundersmed.


Det er en rigtig god middlegrade bog, som jeg nød fra start til slut, og jeg glæder mig rigtig meget, til at eventyret fortsætter i næste bog.

2 kommentarer:

  1. Uh den lyder god. Den har jo det hele lyder det til. Den er nu sat på min TBR liste :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har den virkelig! Glæder mig til at høre, hvad du synes om den :)

      Slet