torsdag den 22. februar 2018

"Skæbnebrevet" af Alexandra NilssonTitel: Skæbnebrevet   Forfatter: Alexandra Nilsson    Udgivelsesår: 2018   Forlag: Forlaget Facet
Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Facet

Skæbnebrevet foregår i en dystopisk sci-fi fremtidsverden, Det Forenede Nye Europa i år 2108, hvor Sibylla kan udregne alle menneskers dødsdag. Når man fylder 16 år, får man udleveret sit skæbnebrev ved Skæbneceremonien, der afholdes hvert år, hvori ens dødsdag står skrevet. Den er udregnet ved hjælp af DNA og en række andre oplysninger, og skulle efter sigende være helt præcis.

Maya står overfor at skulle modtage sit skæbnebrev. Det frarådes at åbne brevet før man bliver 40, medmindre man viser tegn på at være alvorligt syg. Maya og hendes bedste ven, Max, har dog en pagt om at åbne deres breve med det samme. Alt ændrer sig for Maya, da hun åbner sit brev, som indeholder en besked, der var helt anderledes, end hun havde regnet med.

Maya og Max bliver involveret i en oprørsgruppe, og de opdager gradvist, at der måske er flere problemer i samfundet, end de fleste tror, samt oprørere, som de voksne tilsyneladende forsøger at dysse ned og undlade at tale om. Men hvem skal man støtte, regeringen eller oprørerne? I virkeligheden handler det om at få mest ud af livet og være tro mod sig selv og sine værdier, og måske kan hverken regeringen eller oprørerne tilbyde det, man tror på. Magthaverne er kontrollerende og bruger skæbnebrevene som et middel til denne kontrol af befolkningen. Det stiller et interessant spørgsmål om, hvorvidt der findes frie valg i et samfund, hvor alt er forudbestemt og kontrolleret af gener og den maskine, der kan læse dem.

Det handler ikke om længden på ens liv, men om indholdet – det er dét, der betyder noget. Bogen stiller nogle vigtige spørgsmål mht. videnskab og etik, og sætter samtidig livet i perspektiv på en fascinerende og interessant måde, tilført en del action i en YA fortælling, som desværre bare aldrig helt kommer i mål med de gode intentioner, på grund af flere ting, som har stort potentiale, men kunne have været bedre udført.

På papiret gør bogen egentlig meget af det, den skal, og den gør det langt hen ad vejen fint. Dog virker sproget rigeligt ungt og dialogerne kunstige. Karaktererne virker yngre og mere umodne end deres 16 år, de har ikke ret meget personlighed og jeg følte aldrig rigtig noget for hverken dem eller deres situation. Dertil kommer, at regeringen og oprørsgruppen virker utroværdigt amatøragtige, når Maya og Max, som ikke virker til at være nogen nævneværdig trussel, alligevel kan ryste systemet i dén grad. Det hænger ikke helt sammen, for i så fald ville det have været væltet af andre oprørsgrupper for længst.

I starten er bogen meget introducerende og forklarende, selvfølgelig fordi alt det tekniske ved fremtidsverdenen skal præsenteres, men desværre foregår dette meget fortællende frem for visende, hvilket godt kan blive lidt trægt. De futuristiske elementer der præsenteres er interessante, men det er alligevel som om, der mangler noget. Jeg savnede en mere udbygget fremtidsverden, for hvis teknologien er så fremskreden som Sibylla, kan man undre sig over, hvorfor man ikke hører mere om, hvordan resten af verden fungerer, for den virker ikke futuristisk på ret mange andre punkter.

Skrivestilen var jeg desværre ikke imponeret over, og derudover er der småting med sprog og tegnsætning, som skærer lidt i øjnene, men det er nok forskelligt, i hvilken grad man læser henover det. Som nævnt, fortælles der mere end der vises, og det gør det oftest sværere at tygge sig igennem en historie, for den kommer hurtigt til at virke overfladisk og når desværre ikke ned i de dybder, hvor det kunne blive virkelig interessant at grave endnu længere ned i de dilemmaer, der kortvarigt tages fat på. Der kunne have været lagt op til flere virkelig interessante diskussioner og handlingstråde.

Når det så er sagt, er det stadig en spændende historie og et interessant og relativt realistisk billede på, hvor nutidens verden muligvis kunne være på vej hen med de videnskabelige gennembrud, der sker hele tiden, og hvordan disse evt. kan misbruges af magthavere til at undertrykke og kontrollere befolkningen med politik og korruption. Der skildres nogle gode tanker om livet og døden, men der mangler desværre lidt mere gods, før fortællingen når helt i mål.Ingen kommentarer:

Send en kommentar