lørdag den 17. februar 2018

"Skyggernes kniv" af Philip PullmanTitel: Skyggernes kniv (Det gyldne kompas #2)   Forfatter: Philip Pullman   Udgivelsesår: 2017 (org. 1997)   Forlag: Gyldendal
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Skyggernes kniv er anden bog i Det gyldne kompas trilogien om pigen Lyra. Den første bog var jeg meget begejstret for, og har anmeldt den lige her.

Det er altid lidt nervepirrende at gå i gang med en klassiker, som er elsket af så mange, og jeg var især spændt på denne, fordi jeg ikke havde nogen idé om, hvad jeg skulle forvente, da bagsideteksten fik bogen til at lyde meget anderledes end første bog. Og det var den langt hen ad vejen også, men ikke ringere af dén grund.

Der introduceres endnu en hovedperson, Will, som sammen med Lyra får en afgørende rolle for historiens videre forløb. Will efterlader sin elskede, men psykisk syge mor, der ellers kræver omhyggelig omsorg, da der er noget han er nødt til at drage afsted og ordne. Det er normalt ham, der tager sig af hende, og ikke omvendt, selvom han kun er 12 år. Han har en plan, og han finder hurtigt hvad han leder efter, men der er også andre, som er på udkig efter det samme, og efter ved et uheld at dræbe en mand, flygter Will.

Wills verden er umiddelbart mere moderne og mere lig vores, end Lyras verden var i Det gyldne kompas. Will har ingen daimon, men er derimod bekendt med Burger King, cola og mobiltelefoner. Han har haft en hård opvækst med en mor, der levede i en frygtsom verden inde i sit eget hoved og så fjender overalt. Will måtte derfor træde varsomt og gøre alt hvad han kunne for ikke at komme på børnehjem. Hans far er ikke inde i billedet, men tilsyneladende var han opdagelsesrejsende, så Will forestiller sig ham ofte, men er alligevel i tvivl om, hvad han skal tro, for der findes ingen billeder af ham.

Da Will er på flugt, går han gennem en passage til en anden verden. Her møder han Lyra, som også er kommet fra sin egen verden til denne. Introduktionen af nye verdener og i kraft af disse en udvidelse af universet, er virkelig interessant og tilføjer en helt ny dimension til historien. Will og Lyra kommer fra to vidt forskellige verdener, som alligevel er ret ens. De slår sig sammen og forsøger at navigere både i den nye verden og mellem de andre verdener, og Lyra er stadig optaget af mysteriet om Støv.

Ligesom første bog, er denne utroligt velskrevet og gennemført. Det er bøger, jeg forestiller mig at jeg vil genlæse flere gange gennem årene, for det tåler de absolut, og det er så tidsløs en historie, hvor man vil opdage nye detaljer, betydninger og fortolkninger hver gang. Det gør det også til en lidt kompleks børnebog med nogle tunge, dybereliggende temaer, som børn måske ikke helt fanger. Den kan altså både læses for historiens skyld, men også de mange lag, den indeholder.

Den indeholder desuden rigelige mængder magtkamp, storpolitik, religion, videnskab, magi, filosofi og parallelverdener. Verden som hovedpersonerne kender den er under alvorlig forandring, og alle kan mærke det. Det har tilsyneladende forbindelse til en spådom om Lyra, og endnu en gang forsøger Fru Coulter, Lord Asriel, heksene og andre aktører at blande sig. Nogle mystiske og uhyggelige skyggelignende genfærd er begyndt at angribe voksne, men påvirker tilsyneladende ikke børn. Dertil kommer Skyggernes kniv, som kan skære vinduer til andre verdener og som Will og Lyra er nødt til at finde.

Jeg er som nævnt overrasket over, hvor anderledes den er, end jeg havde forestillet mig. Den er mindre fantasy og børnebog, og mere politisk, filosofisk og religions- og samfundskritisk, men vildt interessant og spændende, da den skildrer krigen mellem kirken på den ene side og naturen på den anden. Børn og voksne, forældre og familierelationer med forbindelser på kryds og tværs fylder også, og flettes overbevisende sammen. Jeg havde ellers hele tiden tænkt, at det var ærgerligt, at jeg aldrig læste serien som barn, men jeg bliver egentlig mere og mere glad for, at jeg først har læst bøgerne nu som voksen, for jeg er ikke sikker på, at jeg ville have fanget alle lagene og nuancerne som barn, selvom jeg helt sikkert ville have nydt historien og sat pris på det imponerende univers alligevel.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar