onsdag den 21. februar 2018

"The Hate U Give" af Angie Thomas: The Hate U Give   Forfatter: Angie Thomas   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Gyldendal
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Starr er sort og går på en hvid privatskole. Da hun var ti, så hun sin bedste veninde Natasha blive skudt og dræbt i en drive-by. Hun passer ikke længere ind hvor hun kommer fra, det barske ghetto- og bande miljø i Garden Heights, men er heller ikke fuldstændigt integreret på sin nye skole. Det er to vidt forskellige verdener, som hun ifølge hende selv må holde adskilt. Hun opfører sig anderledes i selskab med hvide mennesker, for at de ikke skal have en finger at sætte på hende. Det er desværre et glimrende eksempel på hele ”twice as good, half as black” mentaliteten, der findes flere steder i USA. 

Hun forsøger at tage afstand fra ghettoen, at undgå at være stereotypen på ”the angry black,” men efterhånden kan det ikke fornægtes og det bør det måske i virkeligheden heller ikke. Hendes forældre ønsker et bedre liv for hende, og det er underforstået et ”hvidere” liv. Hendes kæreste Chris er hvid, men bare det faktum, at det er nødvendigt for hende at overveje hvorvidt det er acceptabelt for dem at være sammen, er hjerteskærende.

Der er skyderi til en fest hun er til i Garden Heights, og hende og hendes barndomsven Khalil kører derfra for at holde sig ude af problemer. På vejen hjem bliver de vinket ind til siden pga. en defekt baglygte. Betjenten er en hvid mand, og da Khalil laver én forkert bevægelse, bliver han skudt og dræbt. Han var ikke engang bevæbnet og havde ikke gjort noget galt. Så lidt skal der til, en enkelt misforståelse, og et liv forsvinder for evigt. Starr er vidne til det hele, og det bliver et afgørende øjeblik for hendes liv og identitet. Det er især tankevækkende, hvordan omverden og nyhederne fremstiller det hele, særligt hvordan de prøver at retfærdiggøre, hvad der er sket, så de kan leve videre i troen på, at de ikke gør noget galt, og at de sorte selv er skyld i det.

Det hele kulminerer i voldsomme protester og demonstrationer over, at den hvide betjent ikke bliver arresteret og retsforfulgt. Starr bebrejder sig selv, fordi hun er det eneste vidne og er i tvivl om, hvorvidt hendes udtalelser kan påvirke sagen i den ene eller anden retning. Den sørgelige sandhed er dog, at hendes vidneudsagn nok hverken gør fra eller til i det samfund, vi lever i. Tavshed hjælper dog heller ikke, hvilket Starr hurtigt må indse.

Desværre kunne denne historie alt for let være taget direkte ud af den virkelige verden. Den er stærkt inspireret af virkelige hændelser, som startede #BlackLivesMatter bevægelsen. Den handler om fordomme og hverdagsracisme, som desværre stadig er en realitet i store dele af verden. Det er frygt fra begge sider, der er skyld i det, som bogen så tydeligt portrætterer.

Jeg var lidt bekymret for, hvordan bogens originale sprog og slang ville fungere i oversættelsen. Intentionen bag ord og ordvalg skinner stadig igennem, selvom det nu er på dansk og jeg følte ikke, at der som sådan var noget, der var gået tabt i oversættelsen. Alligevel tror jeg, at læsningen bliver mere autentisk på originalsprog, så jeg kunne godt tænke mig, at genlæse bogen på originalsprog en dag, men det er faktisk en virkelig vellykket oversættelse.

Jeg skrev speciale om denne form for racisme og nye ’lovlige’ raceadskillelse i USA, som jeg kan se mange forbindelser til i denne bog. Det er derfor en historie, der berører mig dybt, da jeg har indgående kendskab til alt hvad der ligger bag, og en endnu dybere forståelse for, hvor alvorligt et problem det rent faktisk er. Bogens eksempler er kun en brøkdel af de uretfærdigheder, der hver dag får lov at foregå i USA. Derudover er der fortsat forskelsbehandling på stort set alle niveauer af det amerikanske retssystem, og rent lovgivningsmæssigt kan det lade sig gøre, uden at nogen kan gøre noget nævneværdigt for at stoppe det. Statistikkerne er helt ude af proportioner og hele det amerikanske samfund og system er langt hen ad vejen designet til at undertrykke minoriteter. På det punkt er de ikke nået ret langt, på trods af Borgerrettighedsbevægelsens succes i 1960erne. De priviligerede har bare fundet andre måder at fortsætte undertrykkelsen.

Man bliver så vred, frustreret og ked af uretfærdigheden. Indlevelsen i bogen er så stor, at jeg slet ikke kunne lægge den fra mig, og jeg fløj igennem den på rekordtid. The Hate U Give er en utroligt vigtig, aktuel og gribende bog, som alle bør læse, for at blive klogere på de fortsatte raceproblematikker i nutidens amerikanske samfund. For de er der, lige så slemme som de altid har været, de har bare fået en anden form. Det er stadig ’us vs. them.’

Det er ikke kun en bog om politivold, bandekrige og racisme. Der er så mange problematikker repræsenteret i denne bog, at man kunne tale om dem i en uendelighed. Det er aktuelt, og det har det været meget længe. Man skal ikke lade sig skræmme væk af bogens politiske budskaber, for selve historien er også fantastisk i sig selv, og det er en af de bedste og vigtigste bøger, jeg længe har læst.2 kommentarer: