torsdag den 8. marts 2018

"Fuglemanden" af Sarah Engell & Lilian BrøggerTitel: Fuglemanden   Forfatter: Sarah Engell (illustreret af Lilian Brøgger)   Udgivelsesår: 2018   Forlag: Carlsen
Bogen er et anmeldereksemplar fra Carlsen

”Det hele startede med fuglene...”

Fuglemanden er en grafisk roman skrevet af Sarah Engell og illustreret af Lilian Brøgger, og det er et samarbejde, de forhåbentlig gentager, for jeg er dybt imponeret over bogen her.

Den handler om 17-årige Barbara, som langsomt bliver mere og mere paranoid og ængstelig. Hun lever ellers et tilsyneladende helt almindeligt teenageliv med veninder, drenge, forelskelse og fester. Men sygdommen kommer snigende. Folk affejer hendes bekymringer eller gør ligefrem grin med dem, indtil det bliver værre og værre, og hun begynder at få vrangforestillinger og høre stemmer.

Stemmen, som tilhører Fuglemanden, giver hende ordrer. Hun er nødt til at gøre som stemmen siger. Tvangstankerne tager overhånd, og efterhånden bliver hun styret af Fuglemanden. Han er med hende overalt og lover, at alt bliver godt, bare hun gør som han siger og ikke fortæller nogen om ham. Det tærer hårdere og hårdere på hende og udvikler sig selvdestruktivt, både fysisk og psykisk.

Fugle spiller en stor rolle både bogstaveligt og billedligt. Fuglemetaforer og sammenligninger er overalt i bogen, både som billede på Barbaras tilstand og folk omkring hende. Symbolikken er genial og den psykiske sygdom er virkelig godt skildret på en både effektiv og udtryksfuld måde, så udeforstående kan få bare en lille smule fornemmelse af, hvad det gør og hvordan det føles.

Bogen her er både ærlig og ægte, skræmmende og på én gang både realistisk og uhyggeligt urealistisk. Det er en stærk læseoplevelse, som samtidig er abstrakt og har flere lag. Det meste af handlingen er op til den enkelte at tolke, men det er en intens læseoplevelse fra start til slut.

Jeg er helt vild med de dystre tegninger, som med sine lidt rodede kraftige sorte streger giver et fedt og mørkt udtryk. De er ligesom teksten utroligt udtryksfulde og passer perfekt sammen.

Det er en hurtigt læst bog, men den efterlader et enormt stort indtryk og tåler bestemt flere genlæsninger.Ingen kommentarer:

Send en kommentar