mandag den 26. marts 2018

"Jorden synger" af Vanessa CurtisTitel: Jorden synger   Forfatter: Vanessa Curtis  Udgivelsesår: 2017   Forlag: Forlaget 5
Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget 5

Jorden synger ligger umiddelbart lidt udenfor det jeg normalt læser, men hvor er jeg glad for, at jeg alligevel læste den, for det var en virkelig stærk og følelsesladet læseoplevelse, som jeg sent vil glemme.

15-årige Hanna og hendes familie er jøder og bor i Riga i Letland under 2. verdenskrig, lige omkring tiden hvor den russiske besættelse erstattes af den nazistiske. Begge styrer er lige undertrykkende og brutale, så det er pest eller kolera for de stakkels jøder, som bor i byen.

Det er en interessant og ikke så ofte set vinkel på, hvad der skete under 2. verdenskrig, hvor fortællingerne ofte fokuserer på Tyskland under krigen, men det er mindst lige så vigtigt at få historier frem fra de øvrige lande, som led under krig, kaos og forfølgelse.

Hannas far er ved historiens begyndelse allerede blevet taget fra dem. Hanna er balletdanser, men da tyskerne invaderer Letland, må alle jøder indordne sig under de nye forhold, hvor jøder anses for at være andenrangsmennesker og må frygte at blive taget. Byens største synagoge bliver brændt med trehundrede jøder indeni, og efterfølgende bliver byens øvrige synagoger brændt ned til grunden. Hannas ikke-jødiske skolekammerater begynder at tage afstand fra hende og moren beholder hende til sidst hjemme, for at undgå skyderierne i gaderne.

Hele deres liv ændres, selvom de ikke troede, at det kunne blive værre, og dog forværres forholdene fortsat markant for byens jøder. Tilværelsen bliver efterhånden uudholdelig og ikke mindst farlig. Hannas ariske kæreste bliver en del af nazistpolitiet i byen, og naivt tror hun, at hun kan stole på ham.
Historien fortælles fra Hannas synsvinkel, med hende som jeg-fortæller, hvilket gør den endnu mere levende og hjerteskærende, for vi sidder i første række til hendes tanker, følelser, frygt og sorg, og de frygtelige og umenneskelige oplevelser hun må igennem. Det er interessant at læse et bud på, hvilke tanker en teenager ville have gjort sig om krigen, overlevelse og uretfærdigheden ved det hele. Det er en barsk coming of age story om den mest brutale måde at blive tvunget til at gå fra barn til voksen.

Det er utroligt gribende og rørende historisk fiktion, skrevet fra et ungt menneskes perspektiv, hvilket nok på mange måder gør det lettere eller mere vedkommende for unge i vores generation at læse om disse historiske begivenheder, som efterhånden ligger et godt stykke tilbage i tiden. Ikke desto mindre er de stadig skræmmende aktuelle, og ikke noget vi nogensinde må glemme, så det er vigtigt at bøger som denne holder liv i fortællingerne og arven fra dengang.

Bogen er baseret på research, som forfatteren har lavet om sine egne slægtninges skæbne, samt barske historiske fakta. Der er også flettet en del af den normale hverdag for jøder ind, med hvad det indebar af ritualer og traditioner, hvilket er godt at få med som kontrast til, hvordan de må leve under krigen.

Det er en relativt kort bog, men på trods af den korte længde efterlader den et kæmpe indtryk. Intet i bogen er for sarte sjæle, men specielt dén scene, som gav bogen sin titel, glemmer jeg nok aldrig og den vil højst sandsynligt blive ved at hjemsøge mig.

2. verdenskrig som omdrejningspunkt for en bog er som regel altid en emotionel læseoplevelse, og denne bog er ingen undtagelse. Det er en fascinerende og hjerteskærende overlevelseshistorie om kampen for at overleve i en ond verden, hvor man ikke kan stole på nogen, for alle kæmper for deres egen overlevelse og overbevisninger. Om at holde hovedet højt når alt ser sortest ud og din identitet pludselig kun er at være jøde, uønsket og udstødt. Men også om små lyspunkter og håb i mørket.

Jorden synger er en læseoplevelse, som jeg på det kraftigste vil anbefale, at man ikke snyder sig selv for.Ingen kommentarer:

Send en kommentar