onsdag den 21. marts 2018

"Livet i Mumidalen" af Philip Ardagh & Frank Cottrell-BoyceTitel: Livet i Mumidalen   Forfatter: Philip Ardagh & Frank Cottrell-Boyce   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Carlsen
 Bogen er et anmeldereksemplar fra Carlsen

Undertitlen er ”Den komplette guide til Mumidalen,” og det beskriver meget nøjagtigt, hvad denne bog er.

Som så mange andre er jeg vokset op med Mumitroldene som tegnefilmsserie hver søndag morgen, så denne bog er ren nostalgi. Mine minder om Mumitroldene er rare og trygge, og det stemmer tilsyneladende godt overens med forfatterne af denne bogs opfattelse af, hvad Mumi-universet står for. Alligevel blev jeg overrasket over de melankolske og dybere temaer, som også er en stor del af Mumi-universet, som jeg aldrig tænkte så meget over som barn, men som jeg er taknemmelig over, at denne bog nu har åbnet mine øjne for og givet mig et nyt syn på mange ting og karakterer i Mumi-universet.

Der er masser af fantastisk viden at finde i denne bog, og den indeholder en udførlig gennemgang af alt det væsentligste i Mumi-universet. Sproget i bogen er simpelt og i øjenhøjde med både børn og voksne, så i hvert fald første del af bogen kunne i princippet sagtens bruges til højtlæsning.

Det er et samleobjekt, en smuk coffeetable bog, som er fyldt med gennemførte detaljer som de fineste citater og illustrationer af Mumitroldene og alle de andre elskede figurer, alt sammen pakket ind i en eksklusiv indbinding og tilhørende læsesnor.

Materialet er skabt af Tove Jansson, mens selve denne bog er udarbejdet af børnebogsforfatterne Philip Ardagh og Frank Cottrell-Boyce.

Det er en både smuk og interessant bog, der åbner op for helt nye perspektiver og fortolkninger. Den viser at Mumi-universet er meget mere end ’bare’ børnelitteratur, som rummer masser af visdom og spor af alt lige fra filosofi, psykologi, moral og etik, til diversitet, og meget mere. Livet i Mumidalen er på mange punkter et forbilledligt eksempel på et liv i lykke og harmoni, samhørighed og glæde, hvor alle hører hjemme og er en del af familien uanset om man er Mumitrold eller ej. Men Mumidalen er også et hjemsted for melankoli og eftertænksomhed, for der findes masser af katastrofer, der skal overkommes for vores kære Mumitrolde og deres venner.

Den tager også op, hvordan bøgerne om Mumitroldene er farvede af tiden de er skrevet i. Som eksempel vises hvordan den første mumibog, som blev skrevet under 2. verdenskrig, afspejler den tids farer og frygt, men også håb og medmenneskelig hjælpsomhed.

Historierne er fulde af Tove Janssons personlighed, men er samtidig utroligt universelle. Vi kan alle genkende os selv på en eller anden måde i dem. Mumitroldene er unikke for litteraturen, og i denne bog beskrives på bedste vis hvorfor de er blevet så populære og bliver ved med at have så stor betydning for mennesker i alle aldre.

Bogen gav mig lyst til at gense filmen og serien, som jeg kan huske fra min barndom, samt endelig at stifte bekendtskab med bøgerne, som startede det hele. Og at rejse til Finland, som her i bogen er beskrevet som et af de mest magiske steder.

Det er en helt fantastisk flot bog, som er perfekt til folk som allerede er fans af Mumitroldene, men den kunne også sagtens fungere som introduktion til universet for dem, som endnu ikke kender det. Den afspejler det behagelige univers både i tekst, illustrationer og farvetema. Der er noget sært beroligende ved bogens visuelle udtryk.

Sidste del af bogen omhandler Tove Janssons liv og kunstneriske virke, og er mere biografisk og historisk end resten af bogen. Der er overraskende meget af Tove selv og hendes eget liv at finde i Mumitroldene og deres univers. Bogen beskriver hvordan og hvorfor hun skabte universet, hvad der ligger bag, hvilket faktisk er mørkere end man måske umiddelbart skulle tro, da 2. verdenskrig effektivt kastede sin skygge over store dele af Mumitroldenes tidlige verden. Til gengæld repræsenteres også håb og fred, og demonstrerer dermed det symbiotiske forhold mellem kunst og historie og deres fælles indvirkning på verden og historiens gang.

Denne bog kan, som hele Mumi-universet selv, varmt anbefales.Ingen kommentarer:

Send en kommentar