mandag den 7. maj 2018

"Fordelen ved hemmelige forelskelser" af Becky Albertalli


Titel: Fordelen ved hemmelige forelskelser   Forfatter: Becky Albertalli   Udgivelsesår: 2018 (org. 2017)   Forlag: CarlsenPuls
Bogen er et anmeldereksemplar fra CarlsenPuls

Molly har været hemmeligt forelsket hele 26 gange uden at gøre noget ved det. Hun er usikker på sig selv, introvert og betegner sig selv som tyk. Hendes tvillingesøster Cassie er hendes præcise modsætning og de to er bedste venner med Olivia og Abby, som er flyttet til Georgia. En aften møder de Mina og Will. Cassie bliver interesseret i Mina og presser på for at Molly skal blive interesseret i Will. I det hele taget presser Cassie en del på for, at Molly skal finde en kæreste. Det er ikke fordi Molly ikke vil, men for hende virker det bare som om, at det altid lykkes for alle andre, men aldrig hende.

Tingene begynder dog at ændre sig lidt, da hun får et sommerferiejob i den butik, hvor Reid arbejder, og hun får øjnene op for ham. Samtidig frygter hun, at hende og Cassie skal glide fra hinanden, nu hvor Cassie har fået en kæreste. Molly kommer dog frem til en interessant teori om, at man er nødt til at gøre dét man er bange for, for ikke længere at være bange for det, og derfor må hun tage risikoen for at blive afvist, for ikke længere at være bange for afvisning. Hun indser, at hun ikke kan leve sit liv gennem andre, men er nødt til at komme ud og gøre sig sine egne erfaringer – og selvom det kommer til at gøre ondt, vil det være dét værd i sidste ende. Det er en forfærdelig frygt for at stå stille, men samtidig en frygt for at bevæge sig for langt fra det man kender.

Historien er både sød og sjov, og handler i bund og grund om at være akavet teenager og føle sig som den eneste i verden, der ikke kan finde ud af det med kærligheden. Den repræsenterer alle akavede teenageres håb om at denne gang bliver anderledes og at der endelig vil ske noget vidunderligt.
Der er også meget gay pride, og det er skønt med en bog, hvor homoseksualitet og diversitet ikke skal forklares, og det ikke er omverdenens problem med det, der er hovedfokus, men hvor det forekommer som det mest selvfølgelige i verden.

Bogen er fyldt med fantastiske karakterer, som repræsenterer en bred vifte af diversitet. Molly og Cassie er sæddonorbørn med lesbiske mødre, hvoraf den ene er farvet og den anden er jødisk. Cassie er også lesbisk. Molly er på antidepressiver og har angst og mener selv, at hun er tyk. Der er desuden dejlige gensyn med Abby, Simon og Nick, da bogen er en del af Albertallis SimonVerse, som omfatter Simon vs. verdens forventninger, Fordelen ved hemmelige forelskelser og nu også det nyeste skud på stammen, Leah på offbeatet.

Becky Albertalli skriver fantastisk YA og er på rekordtid blevet en af mine yndlingsforfattere, for det er umuligt at stoppe, når man først er begyndt at læse hendes bøger. Jeg elsker hendes quirky karakterer, som har så meget personlighed og tager vigtige emner op, uden at blive det mindste karikerede eller belærende. Hun har fanget Mollys introvert struggles spot on, og der var så meget, jeg kunne genkende mig selv i. Der er mange aspekter i det, men Albertalli fanger teenageusikkerhed og angst fuldstændigt perfekt, men samtidig med en vidunderlig, tør humor, som man ikke kan undgå at holde af.

Becky Albertalli er genial, intet mindre.2 kommentarer:

  1. Den er jeg netop også blevet færdig med - den er så god!

    SvarSlet
  2. Det er den nemlig! Hvor er det dejligt, at du også kunne lide den :)

    SvarSlet