fredag den 4. maj 2018

"Før du forsvinder" af Clare SwatmanTitel: Før du forsvinder   Forfatter: Clare Swatman   Udgivelsesår: 2018   Forlag: Flamingo Books
Bogen er et anmeldereksemplar fra Flamingo Books

Prologen starter ved Eds begravelse, så der er intet chokerende ved, at han dør. Man ved det også allerede fra bagsideteksten. Vi får et glimt af den morgen, hvor Zoe ser ham for sidste gang og er fanget i hverdagens stress og irritation, og ender med at snerre ad ham inden han går ud af døren for sidste gang. Fortrydelsen over at dét var det sidste hun nogensinde sagde til ham, er lige ved at ødelægge hende, og bogens begyndelse er egentlig trist og deprimerende læsning. Bogen handler i første omgang om tab og sorg, men i lige så høj grad om alle de ting, man aldrig fik sagt, eller ønsker, at man kunne gå tilbage og lave om.

For det er netop dét, Zoe får chancen for at gøre.

Historien er hjerteskærende relatérbar, og jeg sad faktisk med en klump i halsen allerede efter de første par sider. Vi kender allesammen det med at komme til at vrisse eller sige noget vi ikke mener i ophedede situationer, hvor vi får frygtelig dårlig samvittighed bagefter. Tanken om aldrig at kunne rette op på det, er forfærdelig, selvom dem vi holder allermest af, selvfølgelig godt ved, at det er hvad der kan ske og at vi elsker dem alligevel.

Der vil altid være ting, vi ikke kan ændre. Men Zoe får en ny chance, da hun vågner op på den dag i 1993, hvor hun startede på universitetet og mødte Ed for første gang. Hun får lov til at opleve alt forfra. Det er virkelig interessant, hvordan hun tackler at skulle opleve alt igen og foregive at alt det velkendte er helt nyt samt at de mennesker hun elsker allerhøjest er fremmede, fordi de endnu ikke har mødt hinanden i denne alternative virkelighed. Nogle gange ville man selv ønske, at man kunne tage tilbage i tiden og tackle nogle situationer anderledes med den viden og erfaring man har nu, hvor man er blevet ældre og klogere. Det er et interessant tankeeksperiment at forestille sig, hvad man ville gøre anderledes og hvilke konsekvenser, det ville have.

Kan det lykkes Zoe at ændre fortiden tilstrækkeligt til at Ed ikke dør i fremtiden? Hun leger med sommerfugleeffekten, og tanken om, at det måske er derfor, hun er sendt tilbage i tiden.

Det er en interessant måde at fortælle historien, for vi får hele Zoe og Eds historie fortalt, mens vi oplever det for første gang, samtidig med at vi har indblik i Zoes indsigt, da hun har oplevet det hele får. Hun får lov at genopleve flere forskellige dage, og der begynder at tegne sig et mønster af, at det er de dage, der har haft betydning for hendes og Eds forhold.

Selvom hele præmissen er virkelig interessant, så havde bogen indimellem lidt svært ved at fange mig. Jeg fløj ikke igennem den, som jeg ellers havde forventet. Zoes og Eds forhold og personligheder var ikke noget, jeg kunne relatere til, jeg kunne ikke mærke dem, og derfor endte deres historie med at blive lidt flad for mig, på trods af, at der sker masser af ting med og omkring dem, men intet af det er specielt originalt heller. Tidsrejseelementet er en god detalje, der tilføjer lidt kant og originalitet til plottet, men det er også indimellem lidt forvirrende og det virker heller ikke altid som om, at hovedpersonen helt selv kan finde ud af, hvad der foregår, og forfatteren gentager indimellem småting, som ér blevet fortalt. Andre gange er det ikke helt tydeligt, hvad der hører til i ’den gamle fortid’ og hvad der hører til i ’den nye fortid’. Jeg har altid haft lidt svært ved at gennemskue sådan noget med tidsrejser, og her opererer vi med flere parallelle og alternative tider, som gjorde mig lidt rundtosset, men hvis man lader være med at lægge for meget i det, så fungerer det i det store hele ok.

Der sættes masser af tanker i gang om liv, død og kærlighed. At man skal huske at sætte pris på dem man elsker, mens man har dem. Det med at rejse tilbage i tiden og genopleve vigtige stunder, sætter alt i perspektiv og giver Zoe et nyt syn på livet. Hun indser så mange ting om sig selv og får muligheden for at rette op på nogle at de fejl hun har begået, og det er en misundelsesværdig chance at få.

Jeg kunne rigtig godt lide bogens slutningen. Handlingen var indimellem lidt rodet og jeg var flere gange i tvivl om, hvor den var på vej hen og hvad den ville. Men forfatteren samler det hele så fint op til sidst og får det til at give mening på en god og tilfredsstillende måde, som redder det hele på målstregen. Så selvom jeg måske var en lille smule skuffet, fordi både cover og bagsidetekst fik mig til at tro, at jeg kunne forvente en læseoplevelse af Mig før dig-proportioner og det ikke helt var dét, jeg fik, så vil jeg stadig anbefale bogen til dig, der har lyst til at læse en sød historie om sorg og ”hvad nu hvis…”Ingen kommentarer:

Send en kommentar