fredag den 11. maj 2018

"Leah på offbeatet" af Becky AlbertalliTitel: Leah på offbeatet   Forfatter: Becky Albertalli   Udgivelsesår: 2018   Forlag: CarlsenPuls
Bogen er et anmeldereksemplar fra CarlsenPuls

Jeg har indtil videre elsket både Simon vs. verdens forventninger og Fordelen ved hemmelige forelskelser (som jeg i øvrigt har anmeldt lige her), som foregår i samme SimonVerse som Leah på offbeatet og følger mange af de samme fantastiske karakterer. Leah er en af Simons bedste venner, og hun har nu fået sin egen bog, som er en fortsættelse til Simons historie. Jeg havde virkelig glædet mig til at læse den, og jeg blev bestemt ikke skuffet, for den er helt klassisk Albertalli. Selvom de alle er standalone-bøger, er jeg glad for, at jeg valgte at læse dem i kronologisk rækkefølge alligevel, for på dén måde føler jeg, at man får meget mere ud af konteksten og referencerne. Det ville dog helt sikkert også kunne lade sig gøre at læse dem i lige præcis den rækkefølge, man føler for, så fortvivl ikke, hvis du endnu ikke har læst en eller flere af bøgerne.

Om ikke andet, så er det i hvert fald et herligt gensyn med Leah, Simon og alle deres venner. Bogen handler meget om Leahs usikkerheder, som hun ligesom alle andre teenagere også døjer med. Hun er meget direkte og pakker ikke rigtigt tingene ind – alligevel taler hun ikke om det faktum, at hun er biseksuel. Det er der ingen, udover hendes mor, der ved - ikke engang Simon, som ellers selv er sprunget ud. Han af alle mennesker burde kunne forstå det, men hun har bare meget svært ved at åbne op og snakke om, hvordan hun har det.

Hun er omgivet af tilsyneladende lykkelige par, men er som sådan ikke jaloux eller ked af, at hun ikke har en kæreste. Det kunne bare være rart engang imellem, at der var én, der satte hende over alt andet og for en gangs skyld at være nogens førstevalg. Og måske er der i virkeligheden én bestemt person, hun har i tankerne til at udfylde dén rolle. Desværre virker det ret umuligt for hende, at dét nogensinde vil komme til at ske, da det er en af hendes bedste venner og situationen er en smule kompliceret.

Leah føler sig indimellem lidt som en outsider, både på grund af hendes størrelse, mangel på penge og kæreste, men hun får et fristed ved at læse fanfiction, tegne sine yndlingskarakterer og poste dem anonymt på Tumblr. Det er blot en lille del af det, der gør, at jeg er helt vild med universet, for det er fyldt med teater, musik og kreativitet.

Bogen handler også meget om stadiet mellem high school og college, hvor hele livet er på nippet til at forandre sig, og de bekymringer, det bringer med sig. De virker alle sammen spændte på fremtiden, men er samtidig rædselsslagne for forandringer. Det fylder selvfølgelig en del for dem, og kommer til udtryk i deres samtaler, og hiver måske nogle usikkerheder og konflikter op til overfladen, som ellers normalt ikke ville være så udtalte. Jeg er dog stadig vild med deres vennegruppe og alle de forskellige typer venskaber, den indeholder.

Man kommer lynhurtigt ind i universet og karaktererne igen, og det er en ren fornøjelse. Man bliver i godt humør af læsningen, selvom det er alvorlige emner, der behandles, for Albertalli gør det med både humor og kærlighed, så det er sjovt, rammende, vedkommende og vigtigt på én gang. Jeg elsker humoren i disse bøger – den er dejligt tør og sarkastisk og rammer virkelig plet.

Selvom bogen helt igennem er klassisk Albertalli, er det desværre ikke min yndlings. Den lever ikke 100% op til de to andre, men den form for magi kan man heller ikke forlange hver gang. Den kommer dog meget tæt på og er stadig fantastisk.2 kommentarer:

  1. Den glæder jeg mig sådan til at læse - har lige læst 'Fordelen ved hemmelige forelskelser' :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, den er også bare god! :) Becky Albertalli kan virkelig noget helt specielt med YA!

      Slet