søndag den 20. maj 2018

"Mælk og honning" af Rupi KaurTitel: Mælk og honning   Forfatter: Rupi Kaur   Udgivelsesår: 2018 (org. 2014)   Forlag: Lindhardt og Ringhof
Bogen er et anmeldereksemplar fra Lindhardt og Ringhof

Jeg har været meget spændt på denne bog, da den er dukket op overalt online, og jeg igennem længere tid har fulgt forfatteren Rupi Kaur på instagram, hvor hun deler sine digte.

Digte er dog ikke noget, jeg nogensinde har beskæftiget mig ret meget med eller anmeldt for den sags skyld, så jeg har også været spændt på, hvordan det ville fungere for mig i den sammenhæng, at skulle læse en hel digtsamling og tage stilling til den, frem for de fragmenter og brudstykker, jeg er vant til at læse online. Det kom dog helt af sig selv – siderne og ordene fløj forbi og der er så meget at snakke om ved disse digte, at det heller ikke var noget problem at skulle skrive en anmeldelse.

Rupi Kaur er så populær og lettilgængelig, at jeg tænker, at det nok er et af de bedste steder at starte og forhåbentlig sparke til en skjult interesse for digte. Især hvis man som jeg altid har været, og stadig er, en smule ærefrygtig overfor digtsamlinger, fordi jeg sjældent har følt, at jeg har forstået dem eller haft tålmodigheden til at give dem den fordybelse, de kræver. I virkeligheden handler det nok mere om, at finde de digte, der passer til dig, for digte og digtsamlinger er lige så individuelle og forskellige, som alle andre bøger. Jeg føler dog, at jeg i Rupi Kaurs digtsamling her har fundet noget, der passer til mig.

Der er selvfølgelig kæmpe forskel på digtene i Mælk og honning, da de behandler en bred variation af emner, men har også en del fællestræk. Det er naturligvis ikke alle digtene, jeg kan relatere lige meget til eller som nødvendigvis rørte noget i mig, men dem der gjorde, var også virkelig stærke.

Rupi Kaur har selv illustreret samlingen med de fineste små, enkle tegninger, som passer til digtenes stemning og emner. Dette er hendes debut fra 2014, så hun var kun 22 år gammel på daværende tidspunkt, og dét i sig selv er imponerende. Hun er født i Indien og opvokset i Canada, og rødderne fra begge kulturer er tydelige i bogen.

Digtene er delt ind i kategorier. ”Det smertende” er decideret smertende at læse, og handler netop om smerte, voldtægt, sex og familierelationer. ”Det elskende” er en meget mere positiv oplevelse med digte om kærlighed og passion. ”Det ødelæggende” handler om hjertesorg og ulykkelig kærlighed, der er altødelæggende og fortærende. ”Det helende” er en passende afrunding og afslutning på samlingen. Den er fuld af håb og indsigt samt vise ord om kvindekroppen og samfundets syn på den, men også styrken i at kvinder står sammen, og kæmper for retten til at gøre med deres kroppe, hvad de vil.

Rupi Kaur er en stærk, feministisk stemme, som tager nogle voldsomme emner op som voldtægt, relationen til hendes familie og ikke mindst hendes far, mænd mere generelt og hvordan de behandler kvinder, længslen efter kærlighed, smerte og sex.

Jeg var også spændt på, hvordan det ville være at læse digtene i oversat form, om det overhovedet ville fungere, men det er faktisk en ganske god oversættelse af Julia Lahme. Det siger jeg selvfølgelig uden at have sammenlignet ord for ord med de originale digte, for der vil man naturligvis opleve en forskel, men når de danske oversættelser står for sig selv, fungerer det langt bedre, end jeg havde turde håbe.

Alt i alt er jeg positivt overrasket over at stifte bekendtskab med Mælk og honning. Den er kraftfuld og ærlig, og da jeg først var begyndt, kunne jeg ikke stoppe igen, og slugte hele samlingen på én gang. Jeg er ret vild med den, og tror som sagt, at det er en fremragende begynder-digtsamling for de fleste, som kunne være interesserede i at begynde at læse digte. Om ikke andet, så har den i hvert fald givet mig blod på tanden til at udforske flere digtsamlinger i fremtiden.2 kommentarer:

  1. Kaur <3 Jeg er simpelthen så vild med denne digtsamling. The Sun and Her Flowers er også meget fin. Er det en, du planlægger at læse?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan jeg godt forstå! Og hvor er det skønt at høre, at hendes anden digtsamling også er god - den skal jeg helt sikkert læse på et tidspunkt :)

      Slet