tirsdag den 19. juni 2018

"Skyggernes herre" af Cassandra ClareTitel: Skyggernes herre   Forfatter: Cassandra Clare   Udgivelsesår: 2018 (org. 2017)   Forlag: Gyldendal
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Dette er andet bind i Mørkets magi-trilogien. Jeg har glæder mig helt vildt til at læse denne efterfølger til Lady Midnight (som jeg har anmeldt lige her). Det er faktisk lykkedes mig fuldstændig at undgå spoilers, men nu kunne jeg heller ikke vente længere med at fortsætte historien.

Kit skal vænne sig til sit nye liv på Los Angeles instituttet efter at hans far blev dræbt af dæmoner, og de andre skyggejægere gør deres bedste for at han skal føle sig velkommen, selvom han i starten er lidt af en mundfuld, som ikke er interesseret i at være skyggejæger.

Det er livsfarligt for Emma og Julian at være sammen, fordi de er parabatai, og det på grund af parabatai-forbandelsen er forbudt og vil få altødelæggende konsekvenser. Derfor har Emma knust sit eget og Julians hjerte ved at foregive at være kærester med Mark for at skåne dem alle.

Der er forøget dæmonisk aktivitet langs hele Californiens kyst, som de må tage sig af efter drabet på forræderen, warlocken Malcolm. I starten af bogen er Jace og Clary en del med, og det er også rart at høre om Simon, Alec og Magnus igen. Der bliver dog også introduceret nye, spændende karakterer, da Centurierne ankommer for at give en hånd med. Selvfølgelig er alt ikke som det ser ud, folk lyver og bedrager, og de må alle for alvor være forsigtige med, hvem de stoler på. Emma, Julian, Cristina og Mark drager til feernes rige, mens resten af Blackthorn-familien og Kit må forsøge at holde LA instituttet kørende og forhindre kræfter udefra i at tage over.

Man bliver som altid fuldstændig opslugt af skyggejægernes fantastiske, gennemførte univers så snart man åbner bogen. Politikken, missionerne, dæmonerne, warlocks, vampyrer, feer – det hele spiller og der er action og spænding fra starten. Selvom det er en lang bog på omkring 750 sider, så føles det på intet tidspunkt for langt.

Der er kærlighed, intriger, diversitet, smerte og længsel – mange af karaktererne længes efter lige præcis dét, de ikke kan få. De kæmper alle hver deres kampe foruden deres fælles kamp mod det onde. Det er mørk og moderne urban fantasy når det er bedst. Historien foregår i vores verden, men indeholder samtidig alle de bedste fantasyelementer.

Det her er muligvis den bedste bog i skyggejægeruniverset indtil videre, og det siger ikke så lidt. Vi besøger flere velkendte steder og der er gensyn med mange karakterer fra de tidligere bøger og serier uden at det virker søgt eller som billige point, men derimod helt naturligt at vende tilbage i stedet for konstant at udvide universet yderligere, så det til sidst ville blive for uoverskueligt.

Den sædvanlige, komplicerede politik i skyggejægernes verden, ’os mod dem’-mentaliteten og raceadskillelse truer sammenholdet blandt de forskellige fraktioner af skyggejægere. Fundamentalister ønsker at slå ind på en vej, hvor de underjordiske bliver forfulgt og adskilt fra skyggejægerne, blot fordi de er underjordiske. Disse problematikker lyder uhyggeligt bekendte, og derfor rammer det plet.

Der er som altid skiftende perspektiver, så man kommer helt ind under huden på de mange fantastiske karakterer. Det er så mange forskellige typer og aldersgrupper vi følger, og det er helt klart noget af det, Cassandra Clare er allermest fænomenal til – at skrive interessante karakterer, som man bliver engageret i og føler for – og ikke kun hovedpersonerne, men alle hendes karakterer, som alle er komplekse, nuancerede og fascinerende. Deres historier er hjerteskærende og hvert af deres dilemmaer og valg de stilles over for virker altafgørende. Det er som om intet gøres halvt, intet kan være simpelt eller let. Tempoet er højt, og det er super gennemført og medrivende.

Cassandra Clare har endnu en gang skabt en episk fantasy historie inden for sit episke skyggejægerunivers. Hvis du er fan af de øvrige bøger i universet, må du endelig ikke snyde dig selv for denne.Ingen kommentarer:

Send en kommentar