onsdag den 13. juni 2018

"Drengen i den stribede pyjamas" af John Boyne og Oliver JeffersTitel: Drengen i den stribe pyjamas   Forfatter: John Boyne (illustreret af Oliver Jeffers)   Udgivelsesår: 2018 (org. 2006)   Forlag: CarlsenPuls
Bogen er et anmeldereksemplar fra CarlsenPuls

Dette er en utroligt vellykket historisk børnebogsklassiker, som skildrer et af de mørkeste kapitler i menneskets historie, nemlig koncentrationslejren Auschwitz under Anden Verdenskrig. Det er dog et unikt perspektiv vi får, da vi følger drengen Bruno på ni år, som er søn af den kommandant, der bliver sendt afsted for at lede Auschwitz.

Som forfatteren selv skriver i forordet, er de to ting, der interesserer ham mest i børnelitteratur ”hvordan krig påvirker og ødelægger oplevelsen af en barndom, som skal forestille at være en lykkelig og ubekymret periode, og hvad det betyder for et barn at blive kastet ind i en voksen situation alt for tidligt”. Det rammer hans egen bog spot on, for det er præcis, hvad denne historie er.
Bogen foregår som sagt under Anden Verdenskrig, hvor vi følger den lille dreng Bruno. Hans far er højtstående nazist, og på grund af hans arbejde flytter familien fra deres hus i Berlin. Virkelig mange ting har ændret sig i samfundet på grund af krigen, og det har selv børnene bemærket. Bruno er dog, som alle børn ville være, mest optaget af, at han skal væk fra sine venner, skolen og det hus han kender.

Det står hurtigt klart for læseren, at deres nye hus ligger lige op ad en koncentrationslejr. Bruno og hans søster kan se fangerne og hegnet fra de øverste vinduer i deres nye hjem. Bruno kan ikke lide at være der, og plager om at få lov til at komme tilbage til Berlin, men til ingen verdens nytte. Han keder sig, og begynder at gå på opdagelse. Gennem hegnet kan han betragte alle de underlige, tynde folk med stribede pyjamasser på den anden side. Han møder drengen i den stribede pyjamas, Shmuel, som er jøde. Han begynder at besøge ham ved hegnet hver dag, og deres venskab spirer, men får frygtelige konsekvenser.

Det er en utroligt hjerteskærende bog, men det er mest fordi man som læser kender de historiske detaljer og ved, hvad alt det, som Bruno i sit uskyldige barnesind ikke forstår, i virkeligheden betyder. Som altid er det ekstra hjerteknusende at læse om et emne som krig fra et barns perspektiv, men også virkelig interessant og øjenåbnende. De forstår ikke det politiske på samme måde som voksne, men de forstår næsten det menneskelige aspekt bedre, fordi de er så umiddelbare og følelsesstyrede. Det er denne bog et glimrende eksempel på, selvom den selvfølgelig er skrevet af en voksen, som ser gennem Brunos øjne.

Bogen var ikke oprindeligt illustreret, men blev det i anledningen af dens ti års jubilæum i 2016. De flotte illustrationer passer perfekt til bogen og handlingen, med deres grålige og melankolske udtryk. Bogen er også smuk og stribet under støvcoveret ligesom drengens pyjamas, hvilket er en gennemført detalje, og så er der endda læsesnor. Hvis man skal anskaffe sig denne bog, bør det være i denne udgave. Og det bør man virkelig, for det er en gribende historie, som alle, børn og voksne, burde læse mindst én gang i livet - jeg har allerede lyst til at læse den igen.Ingen kommentarer:

Send en kommentar