søndag den 10. juni 2018

"Harry Potter: En rejse gennem magiens historie" af British LibraryTitel: Harry Potter: En rejse gennem magiens historie   Forfatter: British Library Board & Bloomsbury Publishing Plc   Udgivelsesår: 2018 (org. 2018)   Forlag: Gyldendal
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

The British Library står bag denne bog, som er en samling af magiske museumsgenstande fra virkelighedens verden samt materiale fra J. K. Rowlings gemmer, som ikke tidligere har været offentliggjort. Bogen er baseret på en udstilling på museet, som markerede 20 års dagen for udgivelsen af den første Harry Potter bog, så os, der ikke var så heldige at opleve udstillingen live, stadig kan være med hjemme fra stuerne. I bogen kan man se billeder af de udstillede genstande, læse om deres historiske baggrund, og hvordan de optræder i eller har fungeret som inspiration for bøgernes magi.

Som titlen antyder, er bogen en rejse gennem magiens historie – men magiens historie i vores egen, virkelige verden og de af vores myter, sagn, legender og overtro, som magien i bøgernes univers og troldmandsverdenen er bygget på. Den tager afsæt i de fag, som der undervises i på Hogwarts, således at vi lærer om Magiske Dyrs Pasning og Pleje, Botanik, Forsvar Mod Mørkets Kræfter, Besværgelser, Astronomi, Eliksirer, Alkymi, Spådom, osv.

Der er masser af interessant baggrundshistorie og historiske perspektiver til billederne og beskrivelserne af ægte, historiske artefakter, som har relation til magiens verden og er nævnt i Harry Potter bøgerne. Det er alt sammen spændende både fra et historisk og et litterært synspunkt.

Bogen er virkelig visuelt flot, da den har lånt Jim Kays og Olivia Lomenech Gills illustrationer fra de smukke, illustrerede udgaver af Harry Potter bøgerne og Fantastiske skabninger og hvor de findes. Der er fine citater fra bøgerne, som passer perfekt ind, samt interessante facts, anekdoter, billeder og originalt materiale fra J. K. Rowling, som både er indscannet på originalsprog og flere steder enten forklaret eller oversat til dansk, så alle kan være med. Det viser igen hvor talentfuld og omhyggelig J. K. Rowling har været med at få alle detaljer helt rigtige og gennemførte i Harry Potter bøgerne, for hun har lavet udførlige noter, skitser og tegninger af hvordan hun forestillede sig at alt det hun skrev om, inklusiv karaktererne og Hogwarts, så ud, mens hun skrev. Intet har været overladt til tilfældighederne og det er en fascinerende arbejdsproces at få et lille indblik i.

Det er også bemærkelsesværdigt, hvor meget af Rowlings magiske verden, som faktisk er baseret på virkelige ting, sagn og myter. Der er gået rigtig meget research forud for de ting, vi kender så godt og forbinder med troldmandsverdenen i dag, og det er imponerende, hvor meget det er lykkedes Rowling at gøre det til sit eget og til noget, som vi forbinder med hende og hendes univers, på trods af, at det stammer helt andre steder fra. Det viser tydeligt hendes store interesse indenfor alverdens felter og områder både indenfor videnskab, historie, det okkulte, overtro og meget mere og hvordan det hele har haft indflydelse på den utrolige verden, hun har skabt, som nogle gange føles endnu mere ægte end det, den er baseret på.

Harry Potter: En rejse gennem magiens historie er en virkelig interessant bog, som jeg kun kan anbefale på det varmeste til alle med interesse for Harry Potter universet og historiske facts. Især de ikke tidligere offentliggjorte manuskriptsider med notater, som aldrig kom med i de endelige bøger, er jeg glad for at have stiftet bekendtskab med. Dette er endnu et must-read, og en uundværlig behind-the-scenes-companion-bog til vores alle sammens yndlingshistorie. Den er kort sagt perfekt til alle fans af Harry Potter-universet.Ingen kommentarer:

Send en kommentar