fredag den 6. juli 2018

"Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder" af Benjamin Alire SáenzTitel: Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder   Forfatter: Benjamin Alire Sáenz   Udgivelsesår: 2018 (org. 2012)   Forlag: CarlsenPuls
Bogen er et anmeldereksemplar fra CarlsenPuls

Jeg har faktisk for et par år tilbage lyttet til denne som lydbog, hvor jeg kan huske, at jeg var begejstret for den, men jeg kunne faktisk ikke genkalde mig ret meget af handlingen – sådan er det ofte med mig og lydbøger. Derfor har jeg virkelig glædet mig til at genlæse den i fysisk form, for det er nu engang sådan, jeg læser bedst. Det var en mindst lige så god oplevelse denne gang, og efterhånden som siderne vendtes, kom handlingen lige så stille tilbage til mig.

Bogen handler om Ari, som er mexicansk-amerikaner og den yngste i en søskendeflok på fire, hvor hans søskende er meget ældre, og ikke er helt så meget inde i billedet, som han måske kunne have brug for. I hvert fald slet ikke hans bror, Bernado, som er i fængsel, og mere eller mindre er slettet fra familiens bevidsthed – alle undtagen Aris. Hans familie bærer præg af ting, som man ikke snakker om. Hans far er Vietnamveteran, og lider højst sandsynligt af en form for PTSD, men det snakkes der heller aldrig om i familien. Der er altså mange vigtige, amerikanske samfundsproblematikker, som tages op i denne bog.

Ari er ensom og har ingen venner. Han kan ikke svømme, men tager alligevel til den lokale pool for at hænge ud og have noget at give sig til i sommerferien. Her møder han Dante, som tilbyder at lære ham at svømme. Deres navne er et pudsigt sammentræf, som bringer dem sammen, men det viser sig, at de har meget mere tilfælles.

Bogens hovedtemaer er venskab, familierelationer, kærlighed og homoseksualitet, men mest af alt identitetskrise og at kæmpe med sit selvbillede og ikke at føle, at man passer ind. At være anderledes, usikker, og ikke helt vide, hvem man er eller hvor man hører til. Det er tunge emner, men bogen starter ud med ægte sommerstemning, med frihed fra skolen og oceaner af tid at slå ihjel. Vi kommer full circle, da vi følger karaktererne helt til næste sommer, og oplever, hvordan de går fra at være drenge, til næsten at være mænd.

Historien er tankevækkende og relatérbar. Der er mange virkelig gode og interessante observationer om livet og dets gåder og hemmeligheder. Den er filosofisk hele vejen igennem, hvilket titlen bærer præg af, men det er altså ikke de store gamle filosoffer, men derimod to teenagedrenges filosofi, vi bliver præsenteret for gennem deres tanker og dialoger.

Det er semi-angsty young adult, ment på den bedst tænkelige måde, som sætter ens eget liv i perspektiv. Det er samtidig en meget rammende samfundskritik, som stadig er skræmmende aktuel, selvom bogen er skrevet i 2012 og foregår i 1987. Bogen er velskrevet og udtryksfuld, og på mange måder både smuk, poetisk og hjerteskærende.

Det er ikke en pageturner, men den er alligevel hurtigt læst. Den er heller ikke specielt opløftende, men fyldt med smerte og melankoli. Alligevel er der gnister af håb og inspiration i den loyalitet og det venskab, der spirer mellem drengene.

Bogens budskab om at turde at åbne sig op overfor verden er ærligt og ægte, og derfor er det en bog, jeg varmt kan anbefale.Ingen kommentarer:

Send en kommentar