mandag den 22. oktober 2018

"Alt dette er sandt" af Lygia Day Peñaflor
Titel: Alt dette er sandt   Forfatter: Lygia Day Peñaflor   Udgivelsesår: 2018   Forlag: CarlsenPuls
Bogen er et anmeldereksemplar fra CarlsenPuls

Alt dette er sandt er en spændende ungdomsroman om grænsen mellem fiktion og virkelighed, og hvad der sker, når denne grænse udviskes. Hvad er sandt, og hvad er ikke? Hvad er manipuleret, og hvad ville være sket alligevel uden forfatterens indblanding? Formatet er både interessant, eksperimenterende og tankevækkende.

Bogens unge hovedpersoner møder deres yndlingsforfatter, Fatima Ro, bliver venner med hende og fortæller hende deres dybeste hemmeligheder. Men det viser sig, at hun bare udnytter dem til sin næste bog – eller gør hun? Uanset motivet får det alvorlige konsekvenser og bliver en sensation i medierne.

Historien er bygget op som en række interviews, dagbogsnotater, artikler og uddrag af Fatimas bøger, som tilsammen skal kortlægge hovedpersonernes møde med bestsellerforfatteren og de efterfølgende begivenheder. Det er en kronologisk genfortælling i forskellige formater, hvilket er en anderledes måde at fortælle på. Desværre blev det lidt for upersonligt, fordi man aldrig kommer direkte ind i hovedet på karaktererne, selvom man får fortællingen i brudstykket gennem de tre piger Miri, Penny og Soleil - og man har ingen chance for at finde ud af, om det de siger, er sandt – men det er nok også netop bogens hovedpræmis, så på den måde lykkes det – det var dog ikke altid min kop te.

Det er fra starten tydeligt, at der er sket noget med gruppens fjerde hovedperson, Jonah, og at det har noget med Fatimas bog at gøre. Nogle giver Fatima skylden, andre forsvarer hende. Det hele er lidt forvirrende i starten, fordi man springer direkte ind i et interview uden forudgående forklaring – der savnede jeg lidt introduktion, selvom det selvfølgelig også har en effekt at blive kastet hovedkulds og uforberedt ind i handlingen.

Forvirringen blev dog total, da det viste sig, at der parallelt kører flere historiespor, som i virkeligheden er samme historie. Selvom det er kompliceret, begynder det efterhånden at give mening, og er alligevel imponerende udført og udtænkt, når man først lige har vænnet sig til formatet og skrivestilen, og især de psykologiske aspekter fangede mig.

Bogen endte med at være meget anderledes, end jeg havde regnet med, og jeg er ikke helt sikker på, om jeg har forstået alle dens lag, nuancer og intentioner. Om ikke andet var jeg underholdt under læsningen, selvom slutningen skuffede mig lidt og jeg stadig ikke er 100% sikker på dens budskab. Men hvis du er til teenagedrama med et twist, og med en fortællestil, som jeg i hvert fald ikke personligt har set før, så bør du give den et forsøg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar