lørdag den 3. november 2018

"Tornenes sprog" af Leigh Bardugo


Titel: Tornenes sprog   Forfatter: Leigh Bardugo   Udgivelsesår: 2018   Forlag: CarlsenPuls
Bogen er et anmeldereksemplar fra CarlsenPuls

Tornenes sprog beskrives på bagsiden som ”seks dystre fortællinger om kærlighed, had, sult, hævn, længsel og jalousi” – og det kan ikke siges meget bedre. Undertitlen, Midnatsfortællinger indfanger desuden stemningen helt perfekt.

Historierne foregår i Leigh Bardugos Grishaverse, som vi kender det fra Six of Crows og Shadow and Bone. De er inspireret af myter, folkesagn og eventyr, og man kan sagtens fornemme og genkende inspirationskilderne, som de er baseret på, og vi møder derfor genfortællinger af eventyr med advarsler og moraler gemt bag ordene som eksempelvis Hans og Grethe, Nøddeknækkeren og Den lille havfrue. De er skrevet som klassiske eventyr med velkendte elementer og tematikker. De er både eventyrlige og fantastiske, og samtidig nådesløst mørke og brutale, ligesom det univers de foregår i.

Bogen er smukt illustreret af Sara Kipin, og det giver bare lige dét ekstra. Illustrationerne udfolder sig i takt med historiernes gang, så de til slut danner det fulde billede, hvilket er så fin en detalje.

”Ayama og tjørneskoven” er en klassisk underdog-fortælling, hvor to børn bliver udstødt fra lokalsamfundet, fordi de er anderledes. En lille prins bliver født som udyr og spærres inde i en labyrint. Ayama kan ikke leve op til sin søsters perfektion og må derfor sove ved ildstedet. Da udyret flygter og hærger kongeriget, bliver Ayama sendt ud i tjørneskoven for at stoppe ham.

”Den lidt for kløgtige ræv” er endnu en underdog-fortælling om en grim ræv, der gang på gang overmander sine fjender ved hjælp af sin kløgt – men kan han blive ved?

”Heksen fra Duva” er en historie om hungersnød og piger, som på mystisk vis forsvinder.

”Lille kniv” handler om Yeva, der er så smuk, at hun må holdes inden døre for ikke at distrahere mændene omkring sig. For hende bliver skønhed en forbandelse, men samtidig handler historien også om grishamagi, en flod og at rigdom ikke er alt.

”Soldaterprinsen” handler om en mystisk og charmerende urmager, der laver en nøddeknækkerdukke til pigen Clara, som hun tager på eventyr med.

”Da vand sang ild” er bogens sidste historie og også den længste. Den handler om havfolket sildrenerne, og hvad der sker, når de får ben og går på landjorden samt om Ulla, der ikke føler, at hun hører til.

Samtlige historiers udfald er overraskende, uforudsigelige og tankevækkende. De er alle meget sælsomme og stemningsfulde, og man bliver fuldstændig opslugt af universet, mens man læser. Jeg nød dem alle og håber, at Leigh Bardugo kunne finde på at skrive og udgive flere eventyr.

Man kan i øvrigt sagtens læse denne bog uden først at have læst Bardugos andre bøger, selvom de foregår i samme univers. Det var i hvert fald ikke noget problem for min læsning, at jeg kun havde læst Six of Crows-duologien inden, for der er så vidt jeg kunne forstå ingen direkte sammenhæng udover settingen. Så hvis du ligesom mig er vild med mørke og dystre eventyr, som ikke nødvendigvis har en lykkelig slutning, så kan jeg varmt anbefale Tornenes sprog.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar