onsdag den 9. januar 2019

"Dagbog til min hjerne" af Laura Eidnes BregnhøiTitel: Dagbog til min hjerne   Forfatter: Laura Eidnes Bregnhøi   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Alvilda
Bogen er et anmeldereksemplar fra Alvilda

Dagbog til min hjerne handler om 22-årige Rakel. Hun var fuld og slog hovedet, og nu fungerer hendes hjerne ikke længere normalt, så hun skriver breve i en slags dagbog adresseret til hjernen. Før ulykken studerede hun jura, men må nu sygemeldes, og med tiden udvikler hun en depression, hvilket hun får at vide, er typisk for folk, som har ligget alene og været syge længe.

Dagbogen er en blanding af før og nu: fortællinger om episoder i hendes liv fra før, og så hvordan hun har det nu, om hvor lidt hun kan holde til, og hvor meget hjernen tilsyneladende modarbejder hende – så det fortæller hun den selvfølgelig, at hun er utilfreds med. Hun nedskriver alle sine tanker – blandt andet selvmordstanker – og hun har en samtale med sig selv om sig selv, så det nærmest er én lang monolog.

Hun fortæller meget detaljeret om symptomer, bivirkninger og følelser, så man næsten kan mærke det selv. Hun beskriver det meget levende, alt lige fra hendes følelser, bekymringer, frustrationer, ensomhed og angst. Følelsen af at være fanget i sin egen krop, af sin egen hjerne, helt klaustrofobisk og uden mulighed for at slippe fri – og man kan lige forestille sig det.

Der er også andre ting indimellem, fx notater fra lægejournalen, uddrag af samtaler, hun har haft med sine venner, læger, psykologer osv. og tilsammen udgør det den meget realistiske skildring af hendes sygdomsforløb. Det er alt sammen tilsat humor, sarkasme og bitterhed – indimellem bliver det hele også en smule underligt og surrealistisk, og jeg kan ikke helt finde ud af, om jeg synes det er genialt, eller ikke helt er noget for mig – det ligger lige på vippen.

Bogen er skrevet i et meget ungt og friskt sprog – måske nogle gange lige lovligt friskt til min smag, men det er samtidig underholdende langt hen ad vejen, og hjælper de noget tungere emner til at glide lettere ned. Den er virkelig hurtigt læst, og den siger både meget og ingenting på samme tid – men alt i alt kunne jeg godt lide dens ærlige og let forståelige skildring af psykisk sygdom, så jeg tænker, at det er en bog, de fleste kan være med på og få noget ud af at læse på den ene eller anden måde.Ingen kommentarer:

Send en kommentar