onsdag den 30. januar 2019

"Genfærd" af Nicole Boyle RødtnesTitel: Genfærd   Forfatter: Nicole Boyle Rødtnes   Udgivelsesår: 2017   Forlag: Forlaget Alvilda
Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Alvilda

Genfærd er en spændende og anderledes fortælling med fascinerende glimt af grønlandsk kultur og natur – og et overraskende, overnaturligt element.

Bogen handler om Emilie, hvis bedste ven Thorbjørn har begået selvmord. Hun er nu efterladt alene tilbage med sorg, ensomhed og ikke mindst skyldfølelse, for de var begge outsidere og havde kun hinanden at støtte sig til.

I 8. klasse skal Emilie på studietur til Grønland. Hun har ikke lyst til at tage af sted, da hun stadig er trist over Thorbjørns død, og de andre i klassen gør ikke noget for at forbedre situationen og få hende til at få det bedre – tværtimod.

På turen begynder Emilie at se spøgelser – først den grønlandske dreng Palo. Og så ser hun pludselig Thorbjørn i fjeldene. Der fortælles skiftevis via flashbacks til Emilies venskab med Thorbjørn og nutidskapitler fra turen til Grønland.

Fortællingen er utroligt stemningsfuld, og man kan mærke, hvordan uhyggen kommer snigende. Samtidig er der masser af helt fantastiske beskrivelser af det grønlandske landskab, der nærmest bliver malet for øjnene af læseren – det er Nicole altså virkelig dygtig til, det med at fange en helt særlig stemning og sætte den ned på papir. Historien er helt unik og emmer af en kuldegysningsfremkaldende atmosfære.

Hovedtemaerne er både mobning og venskab, ensomhed og ondskab – børn kan være så lede mod hinanden og drive andre uhyggeligt langt ud til kanten, og i nogle tilfælde endda over, med fatale konsekvenser.

Slutningen havde jeg ikke set komme. Jeg føler dog lidt, at jeg mangler uddybende svar, for bogen var lige til den korte side. Spændingen kunne sagtens have været bygget endnu mere op, for historien er nærmest slut, inden den rigtigt når at komme i gang og udfolde sig. Den gemmer helt klart på potentiale, der ikke er blevet 100 % indfriet, men ikke desto mindre nød jeg at læse bogen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar