onsdag den 2. januar 2019

"Med hånden på rattet" af Manal Al-SharifTitel: Med hånden på rattet   Forfatter: Manal Al-Sharif   Udgivelsesår: 2018 (org. 2017)   Forlag: Forlaget Indblik (EgoLibris)
Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget

Dette er et utroligt tankevækkende og interessant indblik i en kultur, der er så markant anderledes end den, vi oplever i vores egen vestlige del af verden. Det er en politisk, historisk, aktivistisk, feministisk og selvbiografisk fortælling om Manals oplevelser som kvinde i Saudi-Arabien. Samtidig er det en indføring i landets komplicerede historie, skikke, traditioner, mellemøstlig kultur, normer, religion og ikke mindst kvindeundertrykkelse. Der er også glimt af verdenshistorien, som spiller en rolle, både i forhold til hvad den betyder for Saudi-Arabien, og hvad Saudi-Arabien betyder for omverdenen. Særligt den vestlige verden, globalisering og amerikanisering har gjort sin indflydelse gældende.

Saudi-Arabien er på mange måder et yderst selvmodsigende samfund. Det er både virkelig interessant, skræmmende, chokerende og øjenåbnende at læse om, hvad der foregår i landet, som er total kontrolleret og i flere sammenhænge lukket af for vores øjne. Det fuldstændigt vanvittige pres, der er på kvinder, som nærmest bogstaveligt talt er fanget i landet – niveauet af hjernevask, der foregår gennem alle stadier af deres liv og gennem hele samfundet, hvilket gør det fuldstændigt umuligt at slippe ud af. Alt det, kvinder må stå model til – vold, trusler, pligter og forbud – det hele er beskrevet i denne bog.

Gennem fortællingen om sit eget liv og opvækst, som på de fleste punkter har været typisk saudiarabisk, tegner Manal dermed det overordnede billede af det saudiarabiske samfund, hvor børn bliver tæsket både af deres forældre og i skolen; hvor kvinder skal dækkes til, og fra de er 12 år gamle ikke længere må lege med drenge, ikke engang familiemedlemmer såsom fætre. Skolen er udenadslære, primært om Islam. Noget der dog overraskede mig meget, var at tilstandene tilsyneladende historisk set har været forbedret, men igen blev forværret under den generation, der voksede op i 1980’erne og 1990’erne, og ledte op til det, vi ser i dag.

Tilsvarende overraskende startede Manal selv som glødende fundamentalist, der brændte sin brors kassettebånd af, fordi musik var haram. Senere forstår man, hvad der fik hende væk fra de fundamentalistiske ideer, da hun bliver aktivist, og siden har været forkæmper for kvinders rettigheder – samtidig blev hun en del af Det Arabiske Forår. Manal gik viralt, da hun satte sig bag rattet i sin brors bil. Kvinder må nemlig ikke køre bil i Saudi-Arabien, da det forbryder sig mod skik og tradition i det fundamentalistiske land. Hun bliver tiltalt for ”kørsel i kvindelig tilstand”, hvilket for os fra vesten lyder helt absurd – men det er hverdag i denne del af verden. Hun tages til trafikstationen, hvor hun bliver bedt om at skrive under på, at hun aldrig vil køre bil igen. Hun nægter – og klokken to om natten står Saudi-Arabiens hemmelige politi og banker på hendes dør.

Det var meget oplysende at læse om Manals oplevelser. Jeg har selv kun ’mødt’ mellemøstlig kultur i begrænset omfang på rejser til Dubai og Abu Dhabi, som grænser op til Saudi-Arabien, og her er kulturen langt fra lige så ekstrem. Da jeg studerede i Seattle, boede jeg sammen med en pige fra Iran, som fortalte om lignende tilstande i hendes hjemland – mange af hendes universitetsprofessorer sad fængslet for at have undervist hende og andre piger – og hun er også selv blevet aktivist, og har siden også siddet fængslet i Iran. Så Manals fortælling kom lige pludselig tæt på, og kampen for rettigheder begrænser sig langt fra til Saudi-Arabien – og derfor er Med hånden på rattet så vigtig, så omverdenen kan se, hvad der foregår.

Jeg mødte Manal på BogForum her i 2018, hvor hun fortalte, at hun skriver på en ny bog, som bliver endnu mere afslørende – for hun har holdt lidt igen med denne, fordi hun mens hun skrev den, var nødt til at ’holde døren åben’ hvis hun ville vende tilbage til Saudi-Arabien. Det har hun siden opgivet, hun har brændt alle broer, og er i selvpåført eksil i Dubai. Derfor er jeg ekstra spændt på hendes næste bog. Hun er i hvert fald en kæmpe inspiration og en meget stærk kvinde og hendes historie bør læses af alle.Ingen kommentarer:

Send en kommentar