fredag den 15. februar 2019

"Dagbog fra Zombieverdenen" af Klaus Frederiksen og Hanne RumpTitel: Dagbog fra Zombieverdenen   Forfatter: Klaus Frederiksen og Hanne Rump   Udgivelsesår: 2018   Forlag: Forlaget mellemgaard
Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren

Dagbog fra Zombieverdenen er fortsættelsen til Dagbog fra Zombieland, som jeg tidligere har anmeldt lige her.

Denne gang har Klaus Frederiksen fået en medforfatter med i form af Hanne Rump.

Dette er en selvstændig fortsættelse, som angiveligt kan læses uafhængigt af den første bog. Det er dog samme hovedperson, Noah, som overlevede zombieapokalypsen. Noah befinder sig nu på en kutter, der sejler rundt i Zombieverdenen. Han er mærket af sine oplevelser og vågner skrigende op, badet i sved af mareridt om natten og hjemsøges af de frygtelige minder og sorgen i løbet af dagen. Der er dog den fordel ved at være ude midt på havet, at der ikke er nogen zombier, så han får en tiltrængt pause og lulles ind i en falsk følelse af tryghed og normalitet. Men det varer ikke ved, for selvfølgelig er han ikke 100% sikker nogen steder i denne nye, skræmmende og farlige verden.

Endnu en gang skildres en kamp for overlevelse – endnu en overlevelseshistorie, som ikke længere er begrænset til at foregå i Danmark, men hvor der panoreres ud over landets grænser, så vi ser, hvordan resten af verden ser ud efter apokalypsen. Det er ikke længere kun zombier, men et nyere udviklet stadie af superzombier, som de skal tage kampen op imod, og i den forbindelse møder Noah helt nye og uforudsete udfordringer, der truer hans overlevelse. Oveni det vil han virkelig gerne finde Emma og barnet, men det er nærmest en umulig opgave.

Hvor første bog var skrevet i decideret dagbogsform, er denne fortsættelse skrevet som en mere klassisk fortælling. Ikke så fragmenteret, men dog stadig en smule episodisk og overfladisk - man kommer aldrig helt i dybden med hverken karakterer eller handling. Det gør den selvfølgelig letlæselig, men der er ikke så meget personlighed eller detaljerigdom at komme efter – alt fremgår meget nøgternt og ikke så interessant i længden, desværre. Dialogerne er stive og ikke specielt sigende, faktisk nærmest intetsigende, og de hjælper ikke handlingen videre, men føles bare som fyld.

Overlevelsesrejsen er potentielt spændende, men uden personlig involvering eller indlevelse i karaktererne, følte jeg mig som læser ret distanceret. Alt det tekniske og basale omkring at overleve en zombieapokalypse, hvordan den sociale kontrakt brydes, hvordan verden forandres og man skal finde sig til rette på ny blev udforsket og var interessant langt hen ad vejen i den første bog, men her i den anden bog, føles det på mange punkter som meget af det samme - en gentagelse i den forstand, at det stadig bare er én lang flugt og kamp for overlevelse med få afvigelser og tilføjelser. En lang række zombieangreb, det ene efter det andet, ensformigt og intetsigende - jeg mistede desværre hurtigt interessen. Ligesom med første bog stilles der interessante etiske dilemmaer op, men de kan desværre ikke veje op for den skrantende handling og de intetsigende karakterer.

Der er en del referencer til første bog i starten, så det er fint lige at få hukommelsen opfrisket, men kan måske af og til være forvirrende for dem, der ikke har læst første bog - så det vil jeg anbefale at starte med, hvis man har tænkt sig at læse denne, for at få mest muligt ud af konteksten og baghistorien bag zombieapokalypsen samt hvordan Noah er endt i den situation, som han er.

Bogen lider desværre også alvorligt under dårlig redigering, slå- og stavefejl - om det er på forfatternes eller redaktørens bekostning, skal jeg ikke kunne sige. Den virker ikke gennemarbejdet. Intentionen med bogen er sikkert god nok, den er bare ikke specielt veludført og ville have haft stor gavn af en dygtigere redaktør til at samle trådene, rådgive forfatterne samt eliminere fejl og mangler.Ingen kommentarer:

Send en kommentar