tirsdag den 12. februar 2019

"Den tredje søster (Ilka #3)" af Sara BlædelTitel: Den tredje søster (Ilka #3)   Forfatter: Sara Blædel   Udgivelsesår: 2018   Forlag: People’s Press
Bogen er et anmeldereksemplar fra People’s Press

Den tredje søster er sidste og afsluttende bind i trilogien om Ilka, og jeg har glædet mig til endelig at finde ud af, hvordan det hele ender. Den første bog i trilogien var god, men fangede mig ikke helt. Til gengæld skal jeg lige love for, at tingene tog fart, og jeg slugte bog nummer to på under et døgn. Derfor var jeg meget spændt på, hvad Den tredje søster havde at byde på – og jeg blev heldigvis ikke skuffet.

Ilkas arv sluttede med lidt af en chokerende afsløring, som væltede op og ned på meget af det, vi troede, at vi vidste om Ilka samt grundene til, at hun rejste til USA og overtog sin fars bedemandsforretning. Nu forlader Ilka Racine og drager med Søster til Key West for endelig at få hele sandheden om sin far at vide.

Skeletterne fortsætter med at vælte ud af skabene, og flere karakterer er ikke just, som de har udgivet sig for at være, og vi lærer dem bedre at kende både på godt og ondt.

Det er en nervepirrende spændingsroman, uden at tempoet er hæsblæsende hele vejen igennem. Den holder dog stadig én fanget i konstant spænding. Tingene er sjældent, som først antaget, men derimod overraskende skruet sammen på kryds og tværs, så alt giver mening til sidst, og er dermed både barskt og utilregneligt. Bogen handler også i høj grad om identitet, familie og at vende hjem i mere end én forstand.

Jeg synes også, at Sara Blædels journalistbaggrund skinner igennem ved den omfattende research, man kan mærke, at der er gået forud for bogen. Især ved de ting fra den virkelige verden, der er opfanget og brugt som inspiration til de mange komplekse ting, der udspiller sig overalt. Selvom det hele er fiktion, er det så godt beskrevet, at man lige kan forestille sig det.

Ilka er samtidig en virkelig spændende hovedperson, for hun er slet ikke perfekt - hun tager ikke altid de bedste beslutninger, men hun er menneskelig. Når man tror, at der ikke kan ske mere sindssygt for hende, dukker der noget nyt op - det er tæt på at være for meget, men det er også dét, der gør bogen medrivende. Der foregår virkelig mange forskellige lyssky ting omkring Ilka, hvilket hun bliver hvirvlet ind i uden nogensinde selv at have bedt om det. Hele den verden, der åbner sig for hende, da hun begynder at grave i sine familieforhold og de menneskers fortid, der omgiver hende. Og i denne bog indhenter alles fortid alle nærmest på én gang, og folk stilles til regnskab én gang for alle.

Vi ser nogle meget interessante sider af det amerikanske samfund. Meget af det, der foregår i bogen, virker ekstremt - men med tanke på, at det udspiller sig i USA, bliver det pludselig mere realistisk og troværdigt - og man kan ikke lade være med at blive en lille smule fascineret af et så anderledes og vildt land. Som altid fik jeg en ustyrlig lyst til at tage tilbage til USA, for Saras beskrivelser af landet er meget rammende og stemningsfulde. Man når at blive chokeret og så tænkte ”nå ja, det er jo USA”, og derfor kunne historien ikke foregå andre steder.

Når alt dette er sagt, synes jeg, at slutningen gik lidt stærkt. Jeg er ikke helt færdig med Ilka som karakter og vil vide, hvad der sker med hende fremover – så forhåbentlig er det et univers, vi kan vende tilbage til på et senere tidspunkt.Ingen kommentarer:

Send en kommentar