tirsdag den 26. februar 2019

"Echo Ridge" af Karen M. McManusTitel: Echo Ridge   Forfatter: Karen M. McManus   Udgivelsesår: 2019   Forlag: CarlsenPuls
Bogen er et anmeldereksemplar fra CarlsenPuls

En by fyldt med tragedier og hemmeligheder. En forlystelsespark med gysertema samt teenagere, der bliver truet og forfulgt af en sindssyg morder - dét er opskriften på Echo Ridge, og sikke en rutsjebanetur denne bog er, på en forrygende og meget nervepirrende måde!

Ellery flytter fra Californien til Echo Ridge i Vermont med sin tvillingebror Ezra for at bo hos deres bedstemor. Mystiske Echo Ridge er deres mors hjemby, hvor hun flyttede fra som 18-årig. For fem år siden blev homecoming queen Lacey Kilduff myrdet i byen, der ildevarslende huser forlystelsesparken Murderland - det var der, hun blev kvalt, og derfor har den nu skiftet navn til Fright Farm.

Tvillingernes mor, Sadie, er på afvænning og har hele sit voksenliv forsøgt at glemme og undgå Echo Ridge. Med god grund. Det er en indelukket og kvælende by - bogstaveligt talt. Sadies egen tvillingesøster forsvandt på mystisk vis, da de var 17 år gamle, og ingen ved, hvad der er sket. Det er blot én ud af flere mystiske og foruroligende hændelser, der er knyttet til Echo Ridge.

På deres første aften i byen, på vej fra lufthavnen, dukker den første myrdede op, så det er noget af en velkomst at få. Og så er vi ligesom i gang - det sætter tonen for resten af bogen, da trusler om at morderen er tilbage og vil vælge sit nye offer dukker op rundtomkring i form af uhyggelige beskeder skrevet med rød maling og blodplettede dukker - og vores hovedpersoner virker altid til at være i nærheden, når de gør.

Ellery er vild med true crime bøger, især Truman Capotes ‘In Cold Blood’. Hendes store interesse stammer uden tvivl fra hendes rødder i og tilknytning til Echo Ridge. Og nu lever hun pludselig midt i en ægte true crime scene. Er der en sammenhæng mellem det, der skete for 20 år siden, for fem år siden og dét, der sker nu?

Nogle af kapitlerne fortælles af Malcolm, som er bror til Declan, der var kæreste med den dræbte Lacey og uofficielt har været mistænkt - i hvert fald blandt lokalbefolkningen, der altid skyder skylden på kæresten, og Malcolm er selvfølgelig også mærket af rygterne, der svirrer om hans familie. Malcolms stedsøster er den populæreste pige på Echo Ridge High, og på alle mulige og umulige måder er folks skæbner viklet ind i hinanden på kryds og tværs i denne by, så det er umuligt at regne ud, hvad man skal forvente.

Det fungerer rigtig godt med et Echo Ridge insider-perspektiv fra Malcolm, mens man ser byen med udefrakommende øjne gennem Ellery. Det skaber en fin kontrast samt to sider og forskellige oplevelser af samme by, hvor sladderen går, og hvor folk er hurtige til at dømme og rynke på næsen, hvis man afviger det mindste fra deres glansbilledeopfattelse af verden. Ellery og Malcolm klikker, for han dømmer ikke den nye pige, og hun har ikke nogen forudindtaget holdning til ham, ligesom resten af byen virker til at have.

Ved hver ny karakter, der bliver introduceret, tænker man ‘er dét morderen?’, og man leder konstant efter små tegn og hints, selvom det jo selvfølgelig er umuligt at regne ud - det lykkedes i hvert fald ikke mig at gennemskue det, så på dén måde er det hele genialt skruet sammen. Jeg blev dog alligevel måske en lille smule skuffet over afsløringen, selvom jeg ikke helt kan sætte en finger på hvorfor. Det efterlod mig med en lidt flad fornemmelse, hvor der måske var andre karakterer, jeg forestiller mig, at det havde været federe og mere chokerende at opdage havde stået bag det hele. Jeg er dog langt fra skuffet over bogen som helhed, for alt hænger sammen og bliver afrundet rigtig fint, så der ikke efterlades nogen løse ender, og historien er spændende lige til det sidste.

Den kan varmt anbefales til fans af McManus’ første bog, En af os lyver, selvfølgelig, men eventuelt også til fans af Sara Shepards bøger.Ingen kommentarer:

Send en kommentar