lørdag den 9. februar 2019

"Fantastiske skabninger - Grindelwalds forbrydelser" af J. K. Rowling


Titel: Fantastiske skabninger – Grindelwalds forbrydelser   Forfatter: J. K. Rowling   Udgivelsesår: 2018   Forlag: Gyldendal
Reklame: Bogen er en julegave fra Gyldendal

Jeg bliver nok aldrig helt fan af manuskriptformatet. Jeg synes til tider, at det er en lille smule forvirrende at læse, samtidig med, at det på en måde også forenkler historien. Normalt siger man, at man bør læse bogen, før man ser filmen, men i dette tilfælde har jeg det lidt omvendt - det havde jeg i øvrigt også med den første bog i serien, hvor det gav mere mening for mig at se filmen først – denne gang betød det ikke så meget, fordi jeg i forvejen kendte karaktererne og havde et billede af, hvordan de så ud og hvordan omgivelserne i filmen ville se ud. Jeg ville dog til hver en tid have foretrukket, at Rowling skrev denne som almindelige romaner.

Til gengæld var jeg spændt på historien. Newt er tilbage i London. Han har ikke haft kontakt til de andre i et år, men da Grindelwald flygter, Dumbledore beder ham om hjælp, Queenie og Jacob desuden dukker op, og vi får at vide, at Tina er på mission for at finde Credence, bliver karaktererne genforenet.

Grindelwald samler sine onde tilhængere og leder selv efter Credence. Han vil i værste Voldemortstil skabe et fuldblodssamfund, hvor troldmænd regerer over mugglere.

Bogen er fyldt med flotte, grafiske detaljer og nye spændende skabninger, der løfter læseoplevelsen. Det var en fornøjelse at gense karaktererne, møde nye karakterer, opleve nye steder i den magiske verden og besøge velkendte steder som Hogwarts. Troldmandsuniverset trækker endnu mere på Harry Potter bøgerne ved at introducere Dumbledore, McGonagall osv. og det bliver nu lidt vigtigere at have kendskab til Harry Potter og troldmandssamfundet på forhånd, for helt at kunne påskønne referencer og de tråde, der trækkes mellem historierne - man kan argumentere for, at det er billige point, men som altid lapper jeg det i mig, så snart der er nyt fra det elskede troldmandsunivers, og det var nogle interessante tilføjelser til kanon, selvom det også havde sine fejl og mangler.

Det er lidt som om, at bogen skaber flere nye spørgsmål, end den besvarer, så jeg er efterladt med en følelse af, at der burde have været mere substans i denne bog. Jeg ved godt, at det er en serie, hvor der i alt kommer fem bøger/film, men det er ikke meget vi får i hver del af historien. Jeg mangler dybde, detaljer og forklaringer.

Det mest positive, jeg har at sige om bogen her, er at jeg efter at have læst den, glæder mig endnu mere til at se filmen, som jeg desværre endnu ikke har haft fornøjelsen af - jeg håber, at filmudgaven fungerer bedre for mig end læsningen af manuskriptet gjorde.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar