søndag den 10. februar 2019

"Som det er" af Dawn O'PorterTitel: Som det er   Forfatter: Dawn O’Porter   Udgivelsesår: 2018   Forlag: Flamingo Books
Bogen er et anmeldereksemplar fra Flamingo Books

Tara arbejder med TV og kæmper for at blive anerkendt som kvinde og enlig mor af sine mandlige kollegaer. Så hun har konstant dårlig samvittighed over at være utilstrækkelig både som mor og på jobbet. Hun dater i håbet om at finde den rigtige mand, men efter en ellers vellykket date ender en uheldig video af hende på nettet.

Cam er en berømt og succesfuld blogger, og hun har ikke noget problem med sit udseende, som så mange andre kvinder ellers har. Hun er stolt af både sit indre og sit ydre. Hun er en rollemodel for mange kvinder, men det er en balancegang, hvor det er svært at gøre alle tilfredse.

Stella har mistet sin tvillingesøster Alice og har aldrig rigtigt fået det bearbejdet. Hun vil virkelig gerne have et barn, og udser sig sin lækre chef Jacob til at hjælpe hende med det projekt, men er det nu også en god idé?
Selve storylinen er krydret med feministiske kommentarer og observationer omkring de prøvelser og forhindringer, som man møder som ung kvinde i nutidens samfund. De er pakket ind i forviklinger og komiske situationer, men også alvor, varme og kærlighed. De helt store sandheder om livet, hvor det meste er meget rammende, relevant og aktuelt, udgør en moderne chicklit, der er tilpasset og højaktuel lige nu - eksempelvis om upassende opførsel og ting, der bliver delt uden samtykke på nettet. Og budskabet om, at et utraditionelt liv ikke er så ringe endda. At det er okay at finde og følge sin egen vej i livet. At man skal acceptere hinandens forskelligheder og ikke dømme andre.

Deres historier hver for sig er medrivende og bliver flettet sammen på kryds og tværs af begivenhedernes gang. Alle karaktererne har interessante personligheder og repræsenterer tre meget forskellige typer kvinder, der alligevel har en del til fælles.

Vi følger deres op og nedture - nogle mere relaterbare end andre. Men der vil nok altid være noget på den ene eller den anden side, som man kan nikke genkendende til. Og derfor fungerer bogen godt. Den tager også fat i nogle meget relevante tendenser i samfundet og kulturen lige nu, som bør italesættes og tænkes over. Den indeholder stærke holdninger, der nok vil provokere nogle, men forhåbentlig vil få alle til at tænke og prøve at se tingene fra et andet perspektiv. Alle tre hovedpersoner er nemlig på den ene eller anden måde en smule kontroversielle og træffer en del ukonventionelle valg, hvilket er et friskt pust og giver en del stof til eftertanke.

Man bliver knyttet til de tre hovedpersoner, selvom man ikke nødvendigvis er enig i alle deres beslutninger og handlinger - det er egentlig ikke dét, der er det vigtige, men derimod at acceptere og respektere deres ret til at leve deres liv på deres præmisser, tage de valg og føle de følelser, de gør - og samtidig få skubbet lidt til sin egen horisont, blive provokeret lidt både af hovedpersonerne, men også af andre menneskers reaktioner til dem, deres holdninger osv. Man bliver både forarget og vred over, hvor snæversynede nogle personer kan være.

Når alt dette er sagt, ved jeg ikke helt, hvordan jeg har det med slutningen - der er måske nogle kanter, der stadig er lidt skarpe og evt. kunne have været afrundet bedre - men alt i alt en på mange måder tilfredsstillende læseoplevelse og ikke mindst en modig slutning.Ingen kommentarer:

Send en kommentar