mandag den 11. februar 2019

"Udvikling (Mørkt stof #3)" af Teri Terry
Titel: Udvikling (Mørkt stof #3)   Forfatter: Teri Terry   Udgivelsesår: 2018   Forlag: Gyldendal
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Dette er tredje og afsluttende bind i Mørkt stof-trilogien, som jeg indtil videre har været meget begejstret for. Mine anmeldelser af de to første bøger kan læses lige her og her. Vent dog med at læse denne anmeldelse, hvis du endnu ikke har læst de to første bøger, for at undgå spoilers.

Jeg har glædet mig helt vildt til forhåbentlig at få alle de afgørende svar i denne bog, da toeren kom med en del overraskende afsløringer – og jeg synes faktisk langt hen ad vejen, at dette var en tilfredsstillende afslutning, selvom jeg undervejs ikke var helt lige så fanget, som ved de to foregående bøger.

I starten af denne bog er Kai og Shay endnu en gang blevet adskilt. Shay er taget ud for at lede efter Callie, og hun er teamet op med sin far, Xander, og den kult-lignende gruppe, Multivers. Shay skal forholde sig til sine nye evner, og hvad der er tilbage af samfundet, samtidig med at hun konfronteres med mennesker som hende, der har overlevet epidemien. Vi møder og følger også Laras synsvinkel. Hun bor hos Fællesskabet, men bliver spærret inde, da Shay og de andre ankommer. Kai og Freja befinder sig et helt andet sted, hvor de forsøger at gøre deres bedste for at overleve, så vi får endnu en gang historien fra flere perspektiver og ser konsekvenserne af epidemien flere forskellige steder.

De skiftende synsvinkler fungerer igen godt og holder tempoet højt, samtidig med at spændingen holdes og strækkes, ved lige at træde et skridt tilbage fra én person og situation for at følge en anden, uden at det bliver hverken afbrydende eller forvirrende.

Læseoplevelsen er interessant, nervepirrende, overraskende, intens og ildevarslende. Man tør næsten ikke at tro eller håbe, at det vil ende godt, selvom man desperat ønsker det. Det er en skildring af skræmmende realistiske følelser og reaktioner på en verden i forandring, som aldrig kan blive den samme igen.

Kampen for overlevelse spidser til her hen mod slutningen, og det er som altid svært at gennemskue, hvad der vil ske og hvem man kan stole på. Videnskaben hjælper med at finde svar, og karaktererne stilles overfor etiske og evolutionelle dilemmaer.

Der er lidt Hunger Games og Divergent over dommedagsstemningen, de seje karakterer og de svære valg, de står overfor - ikke blot i forhold til deres egen overlevelse, men langt hen ad vejen også resten af verdens. Det er den samme slags plottwists, konspirationer, sammensværgelser og overraskelser - så fans af disse vil sikkert også være vilde med Mørkt Stof, for det er post-apokalyptisk YA i topklasse. Hele trilogien kan absolut anbefales.Ingen kommentarer:

Send en kommentar