onsdag den 27. februar 2019

"Veganske retter - superfoods 24/7" af Jessica Nadel


Titel: Veganske retter – superfoods 24/7   Forfatter: Jessica Nadel   Udgivelsesår: 2018   Forlag: Billesø og Baltzer
Bogen er et anmeldereksemplar fra Billesø & Baltzer

Jeg har ikke tidligere anmeldt kogebøger på bloggen, men jeg syntes, at denne lød interessant, og tænkte, at det ville være sjovt at afprøve. Det var det også, men jeg må nok erkende, at jeg ikke er den store madlavningsentusiast. Jeg er dog blevet ret glad for især én af opskrifterne i bogen på veganske cookies med appelsin, kanel og kakeonibs, som jeg har lavet et par gange efterhånden.

Bogen indeholder mere end 100 opskrifter på veganske retter proppet med ingredienser, som er gode og sunde for kroppen – de såkaldte superfoods, hvilket jeg i teorien virkelig godt kan lide idéen om – både dét og at det er uden animalske produkter. Mange opskrifter opgav jeg dog på forhånd, fordi jeg enten ikke kendte ingredienserne, eller ikke vidste, hvor jeg skulle købe dem (eller vidste på forhånd, at de ville være absurd dyre). Jeg valgte derfor i første omgang at afprøve to kageopskrifter, på henholdsvis cookies og muffins, fordi KAGE, og fordi jeg ville kunne genbruge en del ingredienser til de to, og de virkede ikke så komplicerede hverken at handle ind til eller at tilberede.

Det endte dog med, at jeg måtte handle ind 4 forskellige steder for at få fat i de ting, jeg skulle bruge til de to opskrifter. Det var også en smule dyrt, og der var endda nogle få ingredienser, jeg måtte opgive at finde og erstatte med noget andet - fx kunne jeg ikke opdrive græskarpuré nogen steder, så jeg tænkte, at æblemos måtte have nogenlunde samme effekt. Og mandelmælken har jeg altså ikke lavet selv, som bogen ellers foreslår, fordi det virkede alt for besværligt, når man kan købe det færdiglavet.

Det var derfor meget nyt og udenfor min comfort zone - hvilket jo er fedt, og der er helt sikkert meget at lære og rigtig meget inspiration at hente i bogen - selvom det måske ikke er det hele, der er noget for mig, hvilket er en fuldstændigt personlig vurdering. Jeg er nemlig som sagt ikke den store madlavningsentusiast, og når jeg skal lave noget, skal det altså helst være nemt både at handle ind til og at tilberede, og det skal helst være ret basic og enkelt. Og det synes jeg desværre ikke, at denne bog er - i hvert fald ikke for mig, personligt – men derfor kan den sagtens være guld værd for andre.

Jeg opgiver på forhånd ved en del af ingredienserne i bogen. For mig er det i hvert fald ikke enkle retter med ting, der allerede findes i mit køkken. Hvis man er fuldtidsveganer, er det sikkert en helt anden sag, for så har man garanteret mange af tingene på lager eller er bekendt med dem og ved, hvor man skal købe dem - og man kunne nok nemmere eksperimentere, fordi man så var sikker på, at få tingene brugt til andre ting også. Men mit formål med at afprøve bogen var at blive inspireret til retter, som jeg kunne lave engang imellem for at prøve det veganske lidt af - men jeg må desværre erkende, at det er for besværligt for mig, når jeg ikke er fuldtidsveganer og for dyrt at skulle ud at investere i ingredienserne helt fra nul, hver gang jeg vil prøve en opskrift fra bogen af. Så jeg tror, at min konklusion må være, at bogen nok ikke er noget for mig, men garanteret er alletiders til fuldtidsveganere eller folk, der elsker at prøve nye ting og eksperimentere med deres madlavning.

Jeg bagte dog som sagt både cookies og muffins, og selve processen med begge gik egentlig nemt og smertefrit, da ingredienserne først var i hus, og resultatet var virkelig lækkert. Jeg har allerede bagt cookies tre gange nu, for at få tømt ud i lageret af det, jeg havde handlet ind, og de smager virkelig godt, og er noget, jeg nok vil bage igen.

Når mit brok over ingredienserne er overstået, er det egentlig en ganske fin og brugervenlig kogebog, hvor ingredienslister og instruktioner er overskueligt sat op og fint forklaret, akkompagneret af flotte og indbydende billeder. Selvom jeg i første omgang har fundet en del af ingredienserne og opskrifterne besværlige, har succesen med især de lækre cookies givet mig mod på måske også engang at afprøve nogle flere opskrifter, for der er lidt for enhver smag. Der er både salte og søde opskrifter, morgen-, frokost og aftensmad samt desserter og mellemmåltider, man kan sætte sammen på kryds og tværs. Så dommen er, at der er super god inspiration at hente, men at den nok henvender sig bedst til fuldtidsveganere, der ikke skal ud at investere i et hav af ukendte ingredienser.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar