onsdag den 27. marts 2019

"Tante Grøn, tante Brun og tante Lilla - En komplet samling" af Elsa Beskow


Titel: Tante Grøn, tante Brun og tante Lilla – En komplet samling   Forfatter: Elsa Beskow   Udgivelsesår: 2019   Forlag: Gyldendal
Bogen er et anmeldereksemplar fra Gyldendal

Dette er en smuk, komplet samlerudgave, som er udgivet i anledningen af, at det er 100 år siden, at den første historie om tanterne udkom i Danmark.

At bladre igennem denne bog er en hel oplevelse i sig selv. Jeg vil nærmest gå så langt som til at kalde det en coffee table book, der sagtens kan ligge fremme. Den er fyldt med flotte, stemningsfulde og farverige illustrationer, som for mig emmer af ren nostalgi. Selvom jeg ikke i første omgang huskede historierne så godt, så huskede jeg tydeligt billederne, og efterhånden som jeg læste ordene igen nu, kom erindringen om dem også tilbage. Min mor og jeg læste nemlig bøgerne om tante Grøn, tante Brun og tante Lilla, da jeg var lille, og billederne bringer hele følelsen levende tilbage fra hukommelsens gemmer. Derfor var jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at jeg var nødt til at eje og genlæse historierne i denne utroligt dekorative udgave.

Historierne er både tegnet og fortalt af Elsa Beskow, og denne bog indeholder fem fortællinger, som oprindeligt blev udgivet i perioden 1919 til 1963. Foruden farveillustrationerne er der på hver anden side, sammen med teksten, fine sorte silhuetter, der også viser en del af handlingen, og tilsammen fungerer det virkelig godt og giver et virkelig fint udtryk.

Tanterne bor i et lille hus, hvor de hver især tager sig af hver deres hjemlige sysler. Deres søde, lille hund, Prik, løber en dag væk, men heldigvis finder de ham igen og møder ved samme lejlighed de to forældreløse børn, Per og Lotte, som tanterne efterfølgende tager sig af og lader bo hos sig sammen med kattekillingen Esmeralda.

Historierne fortælles som klassiske eventyr - den første starter endda med ‘Der var engang...’, og det er tanternes, hr. Blå, børnenes og hundens eventyr, vi tages med på bogen igennem.

Sprogbrug og handling osv. bærer absolut præg af den tid, det er skrevet i. Det hele er ikke nødvendigvis politisk korrekt, eller sådan som man ville gøre tingene i dag, men der er ikke nogen ond mening bag, og det er en hyggelig lille tidslomme og rejse tilbage til en svunden tid.

Bogen her kan varmt anbefales til alle, både unge og gamle, børn og voksne, folk der har læst den som børn og vil have opfrisket minderne, men også den nye generation af læsere, der kan lide søde fortællinger fra livet i “gamle dage”, som de nok vil synes, at dette er.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar